Saint-Pierre des Clars (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

De burchtruïne van Saint-Pierre des Clars, ook nog Le Castellas genaamd, ligt middenin de wijngaarden langs de D613 op een achttal kilometer van Narbonne, richting Bizanet en Fontfroide.

Saint-Pierre des ClarsHet kasteel van Saint-Pierre des Clars is gesitueerd op het grondgebied van de gemeente Montredon-des-Corbières, die reeds bestond in de Gallo-Romeinse tijd. Op de heuvel waarop het kasteel werd gebouwd, was er in de Romeinse tijd waarschijnlijk reeds een versterking in de vorm van een villa die vanaf de 5de eeuw werd omgevormd/uitgebreid tot een dorpsgemeenschap.

Tijdens de kerstening van de regio werd de cultus daar gewijd aan Saint Martin. De eerste heer van Montredon vertrok in 1099 mee op kruistocht naar het Heilig Land, samen met de graaf van Toulouse.

In 1194 gaf de burggraaf van Narbonne de toestemming aan de plaatselijke heer, Bringuier de Montredon, om een kasteel op te trekken. Momenteel rest van de burcht enkel nog de basis van de oude donjon en een gedeelte van de omwalling. Opvallend is hier de uitzonderlijke hoogte van de donjon, die reeds van ver in het landschap zichtbaar is.

Saint-Pierre des Clars Saint-Pierre des Clars

Het kasteel is in de regio ook gekend als Le Castellas, een belangrijke militaire observatiepost die reeds in de Romeinse tijd bestond, getuige de vondsten van een Romeinse munt van Brutus aan de voet van de donjon, medailles en resten van Romeinse vazen.

Het kasteel dat thans nog te zien is dateert uit de 9e eeuw en is onder de naam Saint-Pierre des Clars ingeschreven op de nationale lijst van de historische sites.

Saint-Pierre des ClarsHet betreft een site die makkelijk te voet bereikbaar is via een landweg die loopt tussen de wijngaarden en die begint aan de D613 en vervolgens rechtstreeks leidt tot aan de burchtruïne. Die landweg is evenwel niet berijdbaar met een gewone auto! Best is om de auto te parkeren aan de overzijde van de D613 op een klein stuk braakliggend terrein en de weg te voet af te leggen.

Vooraleer je de resten van de donjon bereikt, dien je je nog een korte weg te banen doorheen laag struikgewas, wat evenwel geen probleem oplevert. Vanaf de donjon heb je dan een mooi overzicht van het geheel met de omwallingen en de resten van nog enkele bijgebouwen.

Het is jammer dat grote delen van de omwalling volgespoten zijn met graffiti, wat getuigt van weinig respect voor het patrimonium...

Tekst en foto's: Michel Gybels
Bron: website van Montredon-des-Corbières - histoire de la commune

Vorige | Overzicht | Volgende