Home » Huis en haard » Zonnepanelen kopen: de belangrijkste factoren om rekening mee te houden!

Zonnepanelen kopen: de belangrijkste factoren om rekening mee te houden!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om duurzaam te wonen en te werken, en dat houdt vaak in dat ze extra investeringen doen. Eén van de populairste investeringen zijn zonnepanelen. Met zonnepanelen bespaar je heel wat geld op de lange termijn, en dat is te danken aan het effect dat het verbruik van zonne-energie heeft op de uiteindelijke energiefactuur op het einde van de maand.

Hoewel er heel wat voordelen bij zonnepanelen komen kijken, is het voor veel mensen toch niet altijd zo gemakkelijk om de knoop door te hakken en de investering aan te durven. Als ook jij nog op zoek bent naar handige tips om de aankoop van nieuwe zonnepanelen vlot te doen verlopen, gebruik dan zeker de informatie die je hieronder vindt.

Zonnepanelen kopen, dat doe je niet zomaar: 4 handige tips om het goed te doen!

Welke aankoop of investering je ook doet, het spreekt voor zich dat je het niet zonder nadenken doet. Ook bij zonnepanelen is dat het geval. Als je de beste keuze wilt maken voor jouw woning en situatie, dan is het de moeite waard om met een aantal zaken rekening te houden:

1. Hoe snel kan je de zonnepanelen terugverdienen?

Als we het hebben over zonnepanelen, dan komt daar altijd het woordje terugverdientijd bij kijken. Dit is eigenlijk de tijd die nodig is om de kostprijs van de zonnepanelen zelf terug te verdienen door er energie mee te besparen. Hoe snel dat gaat is van verschillende zaken afhankelijk, zoals de hoeveelheid stroom die je met de panelen opwekt, de kwaliteit van de zonnepanelen en meer.

Het is dus een goed idee om op voorhand bij benadering te bepalen hoe lang het zou duren om de kostprijs van de panelen terug te verdienen. Als je dat doet, dan is het misschien ook gemakkelijker om de knoop door te hakken en de investering te doen.

2. Zijn er eventueel subsidies voor zonnepanelen?

De overheid helpt mensen bij het duurzaam inrichten van hun woning, in de vorm van premies en subsidies. Deze houden in dat je bij aankoop van zonnepanelen een bedrag krijgt, waardoor je die kostprijs zelf minder voelt aan je eigen portemonnee. Vergeet echter niet dat niet iedereen zomaar een subsidie kan krijgen: er moet immers altijd aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Ga dus op zoek naar de mogelijkheden en overweeg ze, want wie weet kan je zo heel wat geld besparen op de lange termijn!

3. Kies je voor een omvormer van goede kwaliteit?

Vervolgens speelt ook de kwaliteit van de omvormer die je kiest een belangrijke rol bij je aankoop. De omvormer is het toestel dat het mogelijk maakt om zonne-energie via de zonnecellen in de panelen om te zetten in stroom. Die kan je dan gebruiken om water in huis op te warmen voor je wasmachine, maar ook verlichting aan te drijven en nog veel meer zaken. Kies dus altijd voor een omvormer van uitstekende kwaliteit, want die zal dat omzettingsproces veel efficiënter kunnen doen. Daarbij gaat een kwalitatief model veel langer mee, waardoor je dan weer geld bespaart op de lange termijn.

4. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor je zonnepanelen?

Ten slotte mag je ook niet onderschatten hoe belangrijk het is dat de zonnepanelen op de juiste manier geïnstalleerd worden. Doorgaans zal een professional dit voor zijn rekening nemen en de voordelen daarvan gaan erg ver. Als je de panelen op professionele wijze laat plaatsen, staan ze optimaal gericht om zoveel mogelijk licht op te vangen. Daarbij zullen ze ook minder snel scheeftrekken of beschadigd worden door weersomstandigheden, wind en dergelijke. Bij een gespecialiseerd bedrijf krijg je ook handig advies in verband met de beschikbare ruimte die je kunt gebruiken voor de zonnepanelen en wat er mogelijk is in jouw situatie.

Ga voor duurzame zonnepanelen op jouw dak

Al overtuigd van de voordelen van zonnepanelen op je dak? Gebruik de bovengenoemde tips om een goede investering te doen. Je portemonnee, je wooncomfort én het milieu zullen er alleen maar baat bij hebben!


Leave a comment

Your email address will not be published.