Quillan (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

Het kasteel van Quillan ligt in het gelijknamige stadje op de kruising van de D117 en D118, omgeven door bergen van meer dan 1200 meter hoogte.

QuillanQuillan is bovendien een goede uitvalsbasis voor wie andere belangrijke kastelen in de regio wil bezoeken, zoals Puilaurens, Quéribus, Fenouillet, Peyrepertuse en Arques.

Het kasteel van Quillan was in oorsprong een verdedigingsfort uit de Romeinse periode en van bijzonder groot strategisch belang aangezien het de toegang tot de Quercorb, de Razès, de Fenouillèdes en het Pays de Sault controleerde.

Historische situering

In een akte van het jaar 804 wordt Quillan voor het eerst vernoemd als een plaats die in het bezit was van de aartsbisschop van Narbonne.

De ‘bourgade’ van Quillan bevond zich op dat moment op de strategische rechteroever van de Aude op de huidige plaats van het kasteel, wat zowel een bescherming tegen aanvallers bood als een bescherming tegen overstromingen.

Op het einde van de 12de eeuw werd Quillan bezet door de Aragonezen onder Alfonso II die op dat moment in oorlog was met burggraaf Trencavel van Carcassonne. In het begin van de 13de eeuw werd die bezetting opgeheven en kon de aartsbisschop van Narbonne opnieuw zijn rechten laten gelden.

Quillan Quillan

In 1203 gaf een zekere Bernat Hugues gans Quillan en aanhorigheden terug aan aartsbisschop Arnaud. Tijdens de Albigenzische kruistocht werd Quillan geconfisqueerd door Simon de Montfort en in leen gegeven aan zijn compagnon Guy de Lévis die zich daarmee de woede van de aartsbisschop van Narbonne op de hals haalde. De aartsbisschop wendde zich uiteindelijk, met steun van de Franse koning, rechtstreeks tot paus Honorius om terug in zijn rechten te worden hersteld.

Het aartsbisdom van Narbonne had het altijd wel moeilijk om zijn rechten te laten gelden op Quillan en in 1255 was er zelfs een volksraadpleging nodig onder de leiding van Raimon d'Aniort om die rechten te consolideren.

Quillan Quillan

In 1280 ontnam koning Filips III de Stoute alle rechten op Quillan van het aartsbisdom en betaalde daarvoor een prijs van 3000 toernooise ponden. Of het kasteel onder koninklijk bewind aanzienlijk werd uitgebreid en versterkt is niet exact geweten. In de loop van de geschiedenis speelde het kasteel nog een belangrijke rol tijdens de godsdienstoorlogen tussen katholieken en protestanten en in oktober 1575 werd het ingenomen door de protestantse troepen. Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel geconfisqueerd en voor een bedrag van 350 franken verkocht aan een stukadoor in Quillan. Het verval trad in tot het uiteindelijk in 1950 door het stadsbestuur van Quillan werd aangekocht en min of meer gerestaureerd.

Quillan Quillan

Beschrijving van de site

Het kasteel van Quillan ligt op een hoogte boven het stadje en is vierkant van vorm met een zijde van ongeveer dertig meter. Op iedere hoek staan er zogenaamde ‘peperbustorens’ en in het midden van de oostelijke muur bevond zich een donjon waarvan er thans niets meer overblijft. Een brede toegangsweg loopt langs de westelijke en noordelijke muren om uiteindelijk de centrale ingang te bereiken die oorspronkelijk uitgaf op het gelijkvloers van de donjon. Vandaag moet men echter rond het kasteel lopen om via een poort in de zuidelijke muur binnen te gaan. De massieve muren van de omwalling zijn ongeveer 1,80 meter dik en zijn zo goed als zeker in hun oorspronkelijke hoogte bewaard gebleven. In de muren ziet men duidelijk de schietgaten die nog in goede staat zijn. Uit de resten van de donjon kan afgeleid worden dat die was aangebouwd tegen de oostelijke muur en een grondoppervlakte van ongeveer 6 x 6 meter had.

QuillanDe toegangspoort waarlangs het kasteel momenteel wordt betreden heeft een hoogte van 2,30 meter en een breedte van 1,36 meter en is heel mooi bewaard gebleven. Binnenin het gebouw ziet men nog hier en daar resten van schoorstenen en gotische kruisgewelven. Ook de verschillende ‘peperbustorens’ zijn nog in goede staat en geven een mooi beeld van wat het ooit geweest moet zijn. De burcht van Quillan is een architecturaal schoolvoorbeeld van een 13de eeuwse militaire fortificatie.

Het kasteel is vanuit het oude stadsgedeelte van Quillan goed aangegeven en tegelijk makkelijk bereikbaar. Het bezoek is kosteloos en schept geen problemen.

Tekst en foto's: Michel Gybels
Bron: René Quehen & Dominique Dieltiens, Les châteaux cathares et les autres, Montesquieu Volvestre, 1983.

Vorige | Overzicht | Volgende