Vakantietips

Hoe kom je in de Languedoc? | Je verplaatsen | Waar logeren?

Aanbevolen verblijfsadressen | Rondritten

Hoe kom je in de Languedoc?

Met de wagen

Ondanks de afstand is dit de populairste manier om naar de Pyreneeën te reizen. Er zijn een aantal routes mogelijk naargelang de tijd die je aan de reis wil besteden. Als referentie nemen we de afstand Antwerpen - Carcassonne.

Het kortste en ook het snelste traject (1.100km) loopt via Gent - Kortrijk - Lille - Parijs - Orléans - Limoges - Toulouse - Carcassonne.

Parijs is het zwarte punt op deze route. Je komt via de A3 bij de Porte de Bagnolet op de ringweg (périphérique). Die volg je (richting Lyon) tot aan de Porte d'Italie (afslag Bordeaux - Nantes - Lyon) waar je de A6B oprijdt (richting Bordeaux - Nantes - Lyon - Aéroport Orly-Rungis). Volg daarna de borden Orléans - Limoges - Montauban - Toulouse - Carcassonne.

Wil je Parijse périphérique vermijden, dan moet je op de A3 (bij Noisy-le-Sec) de A86 nemen (volg de richting  Bordeaux - Nantes - Lyon) die je volgt tot in Fresnes waar je de afslag naar de A6 neemt (richting Orléans). Je komt nu snel bij de splitsing in Wissous, waar je de A10 volgt (L'Aquitaine) en dus niet langer de A6 (Autoroute du Soleil). Volg de richting Orléans.

Een mogelijk alternatief, het hangt er uiteraard vanaf wat je einddoel is, is het traject Antwerpen - Béziers dat ongeveer even lang is. Daarvoor moet je in Orléans de richting Vierzon - Clermont-Ferrand - Béziers (A75) volgen. Een prettige bijkomstigheid is dat dit traject over het spectaculaire viaduct van Millau (tol) leidt.

Verder is er nog een westelijke (via Tours en Bordeaux) en een oostelijke route (via Dijon en Lyon), maar die zijn niet alleen een stuk langer, de kans op files is er ook veel groter. Zeker in de Rhônevallei, tussen Lyon en Orange, is de kans dat je enkele uren in de file staat zeer groot.

Al deze trajecten lopen (op een dertigtal kilometer na) uitsluitend over autosnelwegen. In Frankrijk zijn dat veelal tolwegen, er moet dus betaald worden. Een idee van de te betalen tol vind je op de website autoroutes.fr.

Of wat rustiger aan..?

Frankrijk is een mooi land en het loont absoluut de moeite een dagje vroeger te vertrekken en de autosnelwegen zoveel mogelijk te mijden. Op de oostelijke route kun je het traject Toul - Dijon - Beaune bijvoorbeeld even goed via de N74 en de D74 rijden. Mooier, rustiger en nog korter ook! Onderweg ontdek je pareltjes als Domrémy-la-Pucelle, het geboortedorp van Jeanne d'Arc, en het vestingstadje Langres.

De files in de Rhônevallei vermijd je door in Vienne (of Tournon, of Valence) naar de rechteroever van de Rhône te rijden en de Bison Futé-route naar Montpellier te nemen. Je vindt er rustige, uitstekend bewegwijzerde departementale wegen en het schitterende landschap van de Ardèche. De Bison-Futé-borden zijn groen met witte letters en dragen de vermelding Bis.

Ook in de Languedoc hoef je niet meteen naar Carcassonne te racen. De D11 van Béziers naar Carcassonne loopt dwars door de Minervoiswijngaarden, een prachtig alternatief voor de drukke autosnelweg. Wedden dat je meteen verkocht bent?

Nuttige adressen

Via Michelin
De rode Michelingids on-line: hotels en restaurants maar ook heel wat andere nuttige informatie en een overzichtelijke routeplanner.
Bison Futé
De officiële verkeerssite van de Franse overheid:
alles over het verkeer, files, alternatieve routes, enz...
Touring

ANWB
VAB

Ook de automobielclubs bieden, zeker tijdens het vakantieseizoen, een schat aan informatie over de verkeerssituatie in binnen- en buitenland.

Top

Met de trein

Ook met de trein raak je vlot ter plaatse. Op de onderstaande websites vind je handige reisplanners en tarieven.

Als je vanuit Nederland naar het Franse Zuiden wil sporen, zul je in de meeste gevallen eerst met de Thalys naar Parijs moeten, station Paris-Nord, en daar de metro nemen naar Paris-Montparnasse, waar de TGV-treinen naar het zuiden vertrekken. Vanuit Brussel-Zuid zijn er dagelijks twee rechtstreekse verbindingen naar Béziers (reistijd 6 uur 30 minuten) en Narbonne (reistijd 6 uur 45 minuten).

Top

Met het vliegtuig

Twee luchthavens bedienen de regio: de internationale luchthaven van Toulouse-Blagnac en de regionale luchthaven van Carcassonne. Maar niet alleen het formaat van de luchthaven is verschillend. Ook de prijs van een vliegtuigticket...

Tot voor enkele jaren was wie met het vliegtuig op vakantie wou aangewezen op de luchthaven Toulouse-Blagnac. Er is een ruim aanbod aan dagelijkse vluchten vanuit Schiphol en Zaventem. Sinds 2000 verzorgt de Ierse low-cost carrier Ryanair ook een dagelijkse rechtstreekse verbinding tussen Charleroi (Brussels South) en Carcassonne (tijdens het toeristisch seizoen zijn er ook vluchten vanuit Eindhoven). Meteen werd het vliegtuig niet alleen de snelste (anderhalf uur) en comfortabelste manier van reizen maar ook de goedkoopste. Ryanair biedt stipte point-to-point vluchten aan tussen kleinere luchthavens zodat ook de wachttijden tot het absolute minimum worden beperkt.

Top

Je verplaatsen

Je bent nu goed en wel in de streek aangekomen maar je wil er natuurlijk ook rondreizen. Daarvoor zijn de mogelijkheden nogal beperkt want het openbaar vervoer, voor zover het al bestaat, is absoluut niet te vergelijken met de flink vertakte netwerken die we in Vlaanderen of Nederland kennen. Spoorwegen verbinden de grote centra en volgen meestal de valleien. Geen probleem als je in Toulouse, Béziers, Narbonne, Carcassonne, Quillan, Foix, Pamiers of zelfs Tarascon moet zijn. Kleinere plaatsen worden verbonden door buslijnen maar de frequentie ligt zeer laag (één of tweemaal per dag is eerder regel dan uitzondering) en tijdens het weekend mag je het meestal helemaal vergeten.

Voor wie wat aan fysieke training wil doen is de fiets een goed alternatief. In bijna elk dorp kan je fietsen of mountainbikes (VTT) huren, maar vergeet niet dat je in de Pyreneeën bent, het gaat dikwijls bergaf maar evenveel keer weer bergop.

Als je met de trein of het vliegtuig reist, en er is niemand om je af te halen, dan is een huurwagen bijna een must. In de grote stations en op de luchthavens zijn de meeste autoverhuurbedrijven vertegenwoordigd en doen ze gouden zaken. Eén voorbeeldje ter illustratie: sinds Ryanair de vluchten Carcassonne-Londen en Carcassonne-Charleroi heeft opgestart, is het wagenpark dat door het Hertzkantoortje op de luchthaven van Carcassonne wordt beheerd uitgebreid van 8 eenheden tot meer dan 400.

Een auto huur je best op voorhand, je bent dan zeker dat hij bij aankomst klaarstaat. Reserveren kan via het internet en een gouden raad daarbij is om zeker prijzen te vergelijken. Misschien kom je wel in aanmerking voor een korting. Zo genieten Ryanairpassagiers en leden van Touring of ANWB die in het bezit zijn van een Show your card-voordeelkaart een fikse korting bij Hertz.

Volgende autoverhuurbedrijven hebben een kantoor op de luchthaven van Carcassonne:

Entreprise

Top

Waar logeren?

Op enkele vakantiedorpen na vind je in de streek geen massatoerisme, de meeste bezoekers organiseren hun reis zelf. En dat is niet eens moeilijk, tientallen hotelletjes, gîtes, chambres d'hôtes en campings staan klaar om je te ontvangen. We overlopen even de mogelijkheden.

Hotels

Frankrijk heeft een zeer stricte classificatie voor hotels, al heeft die meer te maken met de infrastructuur dan met de ontvangst en de service.

Kleine eenvoudige kamers met meestal gemeenschappelijke toiletten en badkamers. Geen lift.

Wat meer comfort en vooral geschikt voor een kort verblijf.
Privé toilet en/of badkamer, telefoon en soms ook televisie.

Comfortabele ruime kamers met privé-badkamer, telefoon, televisie en soms ook een minibar en een safe.De hoogste categorie biedt het ruimste comfort, gewoonlijk gecombineerd met een uitgebreide dienstverlening.
Binnen deze categorie heb je nog een ‘deluxe’ klasse waar je de absolute topnamen aantreft. De prijzen hebben dan al vlug een nulletje meer.

Buiten deze officiële classificatie zijn er nog een heleboel andere. Iedereen kent wel de gidsen, een typisch Frans verschijnsel, zoals Michelin of Gault-Millau. Zij hanteren hun eigen normen, net als de verenigingen van onafhankelijke hoteluitbaters. De bekendste daarvan is Logis de France die in Frankrijk bijna 3.500 hotels groepeert. Het gaat meestal om kleinere hotels die de nadruk leggen op de vriendelijke ontvangst en het familiaal karakter en niet de onpersoonlijke sfeer hebben van de grotere ketens. Een bijkomend pluspunt is dat meeste Logis een uitstekende keuken hebben waar je in de beste omstandigheden met de streekgerechten kan kennismaken. De classificatie wordt aangeduid met schoorsteentjes.

Eenvoudig confort, eenvoudige keuken, uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.

Beter comfort, uitgebreidere keuken.

Topcomfort, uitgelezen keuken, uitstekende service.

Gîtes ruraux, chambres d'hôtes, tables d'hôtes

Naast hotels zijn ook gîtes, chambres d'hôtes en tables d'hôtes zeer in trek. Wil je de streek echt leren kennen, dan is een gîte of een chambre d'hôtes daarvoor ongetwijfeld het best geschikt. Het is een formule die het vooral goed doet bij onze landgenoten. Uit de statistieken van de overkoepelende organisatie Gîtes de France blijkt dat de Belgen aan de leiding staan wat het aantal verhuringen betreft, vóór de Spanjaarden, de Engelsen en de Duitsers. De Nederlanders komen nauwelijks in het verhaal voor, zij moeten deze aantrekkelijke formule duidelijk nog beter leren kennen.
Gîtes de France biedt in de streek meer dan 2.000 gîtes te huur aan in alle groottes en prijsklassen. Toch is op tijd reserveren zeker aangewezen.

Wat is een ‘gîte rural’?

Bemeubeld met respect voor de stijl van de streek, is een gîte rural een onafhankelijk of aanpalend huis, meestal gesitueerd op het platteland of in een dorp. Je wordt er hartelijk ontvangen door de eigenaar (of een afgevaardigde van de verhuurorganisatie) die een rondleiding geeft en je de sleutel overhandigt. Je bent er thuis voor een weekend, één of meerdere weken of zelfs een langere periode gedurende alle seizoenen.

Is de eigenaar aangesloten bij het netwerk van Gîtes de France, dan is de woning geklasseerd volgens een systeem van 1 tot 5 korenaartjes (épis) afhankelijk van de uitrusting, de inrichting, het kader en de omgeving. Dit classificatiesysteem geeft je een garantie van wat je zal aantreffen.

Toch zijn het slechts minimumnormen en veel eigenaars doen beter. Ons is het bijvoorbeeld al overkomen dat we een 2 épis gîte huurden en toch de beschikking hadden over een grote tuin met speeltuigen, garage, wasmachine, microgolfoven, elektrische friteuse, enz. Daarbuiten bieden heel wat eigenaars nog facultatieve diensten aan zoals een linnenservice, waarvoor dan meestal een supplement wordt aangerekend.

Gîte in een aangename omgeving, badkamer en toilet tot en met 6 personen, tweede badkamer vanaf 7 personen. Ingerichte keuken met grill of mini-oven, kooktoestel, ijskast, strijkijzer.

Gîte met dezelfde normen als 1 épi, aangevuld met o.m. een buitenruimte met tuinmeubelen en barbecue. Wasmachine (vanaf 6 personen of gemeenschappelijk met andere gîtes), mixer, elektrische koffiemachine.

Gîte met dezelfde normen als 2 épis aangevuld met o.m. privé-tuin, salon met ontspanningshoek, extra toilet (vanaf 7 personen), wasmachine, vaatwasmachine (vanaf 5 personen), oven, strijkplank, meestal ook telefoon en televisie.

Stijlvolle woning met aparte toegang in een verzorgde omgeving, dezelfde normen als 3 épis aangevuld met o.m. open haard, stijlmeubelen, badkamer met ligbad, wasmachine, microgolfoven, ijskast met vriesvak, haardroger, droogkast (vanaf 6 personen), telefoon, TV.

Gîte met dezelfde normen als 4 épis aangevuld met parktuin, garage of overdekte staanplaats, vaatwasmachine, droogkast, Hi-Fi, video, ontspanningsmateriaal en sportmogelijkheden (tennis, zwembad, sauna,...).

Wat is een ‘chambre d'hôtes’?

De Franse versie van bed and breakfast. Je wordt door de eigenaars ontvangen als een vriend in hun huis. Je krijgt een mooie kamer, het bed is opgemaakt, de handdoeken liggen klaar. De nadruk wordt gelegd op gezelligheid en rust. 's Ochtends word je verwend met een heerlijk ontbijt en uiteraard informeren de eigenaars je over de streek en de mooiste uitstappen.

Een aantal eigenaars verzorgen 's avonds ook een 'gastentafel' (table d'hôtes), een aangename manier om de lokale specialiteiten te leren kennen.

Eenvoudige kamer, min. 12m² voor 2 personen, met een wastafel, gemeenschappelijke badkamer (voor max. 6 personen).

Comfortabele kamer met privé-badkamer (bad of douche en wastafel). Het toilet is meestal gemeenschappelijk.

Karaktervolle comfortabele kamer, privé-badkamer met volledig sanitair (wastafel, bad of douche en toilet).

Ruime kamer van hoge standing, min. 18m² voor 2 personen, met privé-badkamer. Dikwijls in een speciaal kader zoals een klooster, molen, gerestaureerde hoeve of kasteel. Meestal worden nog een aantal extra's aangeboden zoals zwembad, tennis, enz.

Wat betekent ‘table d'hôtes’?

Als je kiest voor een chambre d'hôtes, kan het zijn dat het gastgezin je de mogelijkheid biedt om, eventueel samen met hen, het avondmaal te gebruiken. Deze ‘gastentafel’ of table d'hôtes is uitsluitend bestemd voor de gasten die in het huis verblijven. Het zijn de gastvrouw en de gastheer die bepalen wat er op tafel komt, maar zeer dikwijls zullen zij naar de voorkeur van hun gasten informeren of ze laten kennismaken met de traditionele plaatselijke keuken. Niet zelden komen er echte gastronomische specialiteiten op tafel. De prijs is vooraf afgesproken en is alles inclusief, ook aperitief, wijnen en koffie.
De table d'hôtes is dus geen ‘à la carte’ restaurant, het is aangewezen op voorhand af te spreken of je er al dan niet aan zult deelnemen.

Top

Aanbevolen verblijfsadressen

Château de Camurac
CHÂTEAU DE CAMURAC
Château de Camurac ligt aan de voet van de Pyreneeën, in het Pays de Sault, vlakbij Montaillou.
Comfortabele kamers (1,2 of 4 pers.) en gezellige appartementen (2,3 of 4 pers.). Restaurant.
www.chateaudecamurac.com

Assaladou
L'ASSALADOU
Kim en Katrin zijn de Vlaamse eigenaars van het educatief vakantiedomein L'Assaladou.
Zwemmen aan de voet van de Pyreneeën, een verkwikkend boek lezen uit onze bib, tot rust komen bij het grote windorgel, genieten van een vers bereide bio maaltijd,... het kan allemaal ter plekke!
Logeer in een kamer, chalet, huisje, caravan of op onze kleine camping.
assaladou.org

La Pastoréla
LA PASTORÉLA
La Pastoréla ligt in Cailhau, een typisch circuladedorpje in de driehoek Carcassonne - Mirepoix - Castelnaudary. Je kan er terecht voor een één- of meerdaags verblijf, op doortocht of voor een langere vakantie. Alle belangrijke historische plaatsen liggen binnen bereik en ook de sportievelingen komen ruim aan hun trekken met o.a. golf, rafting, canoing, bergwandelen, fietsen, enz. Vlaamse eigenaars.
www.lapastorela.be

Les deux f
LES DEUX F
Les Deux F of Les Deux Flamands et Filous ligt in Cazals-Des-Bayles vlakbij Mirepoix.
Op het domein Bedou bevindt zich de charmante B&B voor jong en oud waar ook de tables d’hôtes
de nodige aandacht krijgt. Vijf gastenkamers zijn het ganse jaar ter beschikking.
www.lesdeuxf.com

Bellelauze
DOMAINE BELLELAUZE
Domaine Bellelauze strekt zich uit over 100 hectaren in een wondermooi stukje ongerepte natuur,
12 km van Limoux, 37 km van Carcassonne. U logeert er in een van de 12 comfortabele kamers in de volledig gerenoveerde herenhoeve. Table d'hôtes. Zwembad met ruim plonsbad. Vlaamse eigenaars.
www.bellelauze.com

La Nove
LA NOVE
La Nove ligt op de grens van de departementen Hérault en Aude, op 4 km van het historische Minerve en aan de voet van Les Montagnes Noires. Het is een prachtige streek met veel groen, wijngaarden,
olijf- en fruitboomgaarden en adembenemende vergezichten. Vlaamse eigenaars.
www.lanove.fr

Le Repos de la Gare
LE REPOS DE LA GARE
Midden in de Montagne Noire, 40 km ten noorden van Carcassonne, ligt het volledig gerenoveerde stationnetje van Lacabarède (Rouairoux) met vier comfortabele chambres d'hôtes. Er is ook een gîte beschikbaar. Airco. Verwarmd zwembad. Table d'hôtes mogelijk. Vlaamse eigenaars.
www.lereposdelagare.com

L'Espinet
L'ESPINET VACANCES
Het vakantiedomein L' Espinet Vacances ligt in Quillan aan de voet van de Pyreneeën en in het hart van het Katharenland. Carcassonne bevindt zich op 50 km, Perpignan op 75 km. Het hele jaar door kan je in L'Espinet Vacances herbronnen in een prachtig bewaard natuurkader. Vlaamse eigenaars.
www.lespinet.com

Le Paradoxe
LE PARADOXE DES PYRENEES
Gîte of chambre d'hôtes vlakbij Montségur. “Le Paradoxe” bevindt zich op ca. 900 m hoogte, midden
in de bossen en de bergen, dichtbij het schilderachtige dorpje Montferrier, maar toch heel vlot
bereikbaar (op 20 km van de autostrade).
www.leparadoxedespyrenees.com

Saint-Joly
Oude herenboerderij met authentiek karakter in rustig park 4 ha – Zicht op Pyreneeën en Montagne Noire - Halfweg tussen Carcassonne en Castelnaudary: ideale uitgangsbasis voor
een ontdekkingstocht door het Katharenland - Ruime en comfortabele kamers,
schitterend terras, groot zwembad - Table d’hôtes - Vlaamse uitbaters.
www.domaine-saint-joly.com

Le Silence du Midi
LE SILENCE DU MIDI
Zowel voor een rustige als voor een actieve vakantie. Gîtes en chambres d'hôtes in Comus, op 2 km van Montaillou. Het domein ligt bij de toegangsweg tot de Gorges de la Frau met zijn spectaculaire kloven en uitzichten. Montségur is vlakbij. Vlaamse eigenaars.
www.lesilencedumidi.com

Domaine de Coussères
DOMAINE DE COUSSÈRES
Prachtige en rustig gelegen chambres d’hôtes met zeer ruime comfortabele kamers, gerund door Vlaamse eigenaars, en centraal gelegen vlakbij Quéribus, Peyrepertuse en Puilaurens.
Ideaal gesitueerd om deze boeiende geschiedenis van dichtbij te ontdekken.
www.cousseres.fr

Le Troubadour
LE TROUBADOUR
Gîtes en chambres d'hôtes. Boule d'Amont (Pyrénées Orientales), in de schaduw van
de Canigou (2784m), bezit alle troeven voor een rustige of sportieve wandelvakantie.
In de omgeving vind je o.m. de kathaarse burchten van Peyrepertuse, Quéribus en Aguilar.
www.letroubadour.info

Vlaamse Chambres d'Hôtes
VLAAMSE CHAMBRES D'HÔTES
Op deze website vind je heel wat chambres d'hôtes in verschillende Europese landen en met als gemeenschappelijk kenmerk dat ze gerund worden door Vlamingen en dat kwaliteit, comfort en vriendelijk onthaal centraal staan.
www.vlaamsechambresdhotes.com

Conte du Graal

Moerland Verhuur

Gîtes de France
VAKANTIEHUISJES
Wie een vakantiehuisje in de streek wil huren vindt hier het ruimste aanbod. On-line reserveren kan.
www.gites-de-france.fr
www.gites-de-france-aude.com
www.gites-de-france-ariege.com

Visit Occitania

Top

Rondritten

Misschien heb je niet genoeg tijd voor een langer bezoek aan de streek, maar wil je er toch zoveel mogelijk van zien. We hebben de belangrijkste bezienswaardigheden in de Aude en de Ariège gegroepeerd in een drietal rondritten. Alle trajecten zijn op één dag af te werken, als je het tenminste houdt bij een vluchtige kennismaking. Wil je sommige plaatsen uitgebreider bezoeken, dan zul je er meerdere dagen moeten voot uittrekken.

Als startplaats hebben we gekozen voor Quillan, wegens de centrale ligging in de Audevallei, maar vermits het rondritten zijn, kun je eigenlijk op gelijk welk punt ‘aanpikken’.


Verkenning van een paar
‘arendsnesten’ in de
Corbières. Van Quillan
naar Couiza, Arques,
Rennes-les-Bains, Bugarach,
de Gorges de Galamus,
Peyrepertuse, Cucugnan,
Quéribus en Puilaurens.


Van Quillan naar de
Ariègevallei via Puivert,
Bélesta, de Gorges de la Frau,
Montségur en Roquefixade.
Verder via Tarascon-sur-Ariège,
Ax-les-Termes, de Col du
Chioula, Montaillou en het
Forêt de Bélesta.


De Razès met Alet-les-Bains
en Limoux, de Lauragais met
Fanjeaux. Mirepoix,
Vals, Pamiers, Foix.
Het Pays d'Olmes met
Lavelanet, Léran, Camon,
Chalabre en het meer
van Montbel.

Top

Hoe kom je in de Languedoc? | Je verplaatsen | Waar logeren?

Aanbevolen verblijfsadressen | Rondritten