In het voetspoor van de katharen in de Languedoc

Vorige | Overzicht | Volgende

Katharenreis 2009 Van 12 tot 21 juni 2009 organiseerde het S.A.C. zijn tweede themareis ‘In het voetspoor van de katharen in de Languedoc’ met 9 deelnemers, gegidst door Michel Gybels, voorzitter van het studiecentrum. De reis gebeurde per vliegtuig, met Ryanair van Charleroi naar Carcassonne, en ter plaatse met een minibus.

Na een vlucht van nauwelijks een uur en veertig minuten landden we in een zonovergoten Carcassonne en konden we na een korte rit van een kwartiertje onze intrek nemen in hotel Les Oliviers, op wandelafstand van de historische cité, waar we ’s avonds vergast werden op een heerlijke streekmaaltijd, overgoten met een frisse blanquette de Limoux en de nodige streekwijnen.

De volgende dag startte dan ons programma met een bezoek aan de indrukwekkende romaanse abdij van Saint-Hilaire, bakermat van de zuiderse blanquette de Limoux, maar ook zeer de moeite waard voor de mooi bewaarde kloostergang en de romaanse graftombe gesculpteerd door de beroemde anonieme Maitre de Cabestan. Nadien reden we verder naar de imposante burcht van Puilaurens in de Fenouillèdes, die we onder een stralende zon hebben kunnen bezoeken.

Katharenreis 2009 Katharenreis 2009

Indrukwekkend zijn hier vooral de goed bewaarde militaire fortificaties en de omwalling die, samen met de overblijfselen van de donjon en het woongedeelte, nog een goede indruk geven van wat het ooit is geweest. Op weg naar de Gorges de Galamus in de Corbières brachten we ook nog een bezoek aan de minder bekende maar impressionante site van Saint-Pierre de Fenouillet, waar we zowel de resten van het kasteel als de Tour Sabarda bezochten. Een kasteel dat tijdens de kruistocht in de Corbières zwaar werd belegerd en uiteindelijk ook heeft moeten kapituleren.

Katharenreis 2009 Katharenreis 2009

Het eerste bezoek van de derde dag was aan de grootse burcht Peyrepertuse, een machtig arendsnest in de Corbières, waar een prachtig nieuw bezoekerscentrum de toeristen verwelkomt. Niettegenstaande de minder gunstige weersomstandigheden kon iedereen genieten van de wijdse panoramas en de indrukwekkende ruïnes, waarbij vooral de resten van de kapel en het hooggelegen Castel Sant Jordy een onvergetelijke indruk nalieten bij ons gezelschap. Het programma werd vervolgd met een bezoek aan de burcht van Quéribus, waar iedereen onder de indruk was van de goed bewaarde gerestaureerde donjon met de prachtige romaanse pilaar die het centrale gewelf ondersteunt. Wie geen last had van hoogtevrees kon op het dak genieten van het wijdse uitzicht over de Corbières.

In de namiddag brachten we dan nog een bezoek aan Rennes-le-Château, waar we werden ondergedompeld in de dubieuze geschiedenis rond dorpspastoor Bérenger Saunière en de mythe die daarrond ontstond in het begin van de vorige eeuw. Niettegenstaande de commercialisering van gans die geschiedenis is en blijft de site interessant om te bezoeken al is het maar om de schitterende ligging en zijn interessante boekhandel waar je bijna alles rond het katharisme en de streekgeschiedenis kan vinden.

Katharenreis 2009 Dag vier startte met een bezoek aan de mooi gerestaureerde donjon van Arques, die binnenin een erg goed beeld geeft van het dagelijks leven in een middeleeuwse burcht. Ook Arques beschikt over een bezoekerscentrum met nuttige info en documentatie rond de streek en het katharisme. Aansluitend bezochten we het museum over Déodat Roché, pionier van de neo-kathaarse beweging halverwege de vorige eeuw, met heel wat indrukwekkende zwart-wit foto’s uit die tijd, van de hand van meester-fotograaf Henri Dieuzaide, en beklijvende teksten en gedichten rond het katharisme.

Op weg naar Mirepoix bezochten we als toemaatje het kasteel van Lagarde, waar we hartelijk werden verwelkomd door Patrice Le Breton, bezieler van het restauratieproject, die daar met erg bescheiden middelen en met veel vrijwilligers probeert de kasteelruïne te consolideren en voor verder verval te behoeden. Onze warme vriendschapsbanden werden nog eens aangehaald en Patrice is absoluut in de wolken met de aandacht die Als Catars besteed aan zijn project.

Na een halte in de oude stadskern van Mirepoix werd onze dag afgesloten met een bezoek aan Fanjeaux, waar we in de kerk door een norse dame werden berispt voor het nemen van enkele foto’s van de balk van het miracle du feu. Na een korte stop in Montréal zaten we binnen de kortste keren terug aan tafel voor alweer een heerlijk streekdiner. Erg leuk was nog het bezoek van onze vrienden Willy en Gerda Vanderzeypen en Liliane Hollander die samen met ons dineerden en nog wat gezellig nakeuvelden over het reilen en zeilen in Pays Cathare, de projecten van Willy en de samenwerking met Als Catars.

Katharenreis 2009 Katharenreis 2009

Het programma van dag vijf startte met een bezoek aan het kasteel van Puivert aan de grens met de Ariège, waar ons gezelschap vooral onder de indruk was van de mooi bewaarde “salle des musiciens”, waar mooie replica’s van de middeleeuwse muziekinstrumenten te zien zijn met op de achtergrond passende muziek van de Occitaanse groep Oc. Zeer de moeite waard. Via een stop aan de Fontaine de Fontestorbes, waar enkele moedigen zich met de voeten in het ijskoude water waagden, bereikten we dan Montségur, hoogtepunt van onze reis.

Katharenreis 2009 Na een versterkende middaglunch in Hotel Costes waren we voldoende in vorm om de klim naar het hooggelegen kasteel aan te vatten onder een stralende zon. We hadden er nog een boeiende ontmoeting met gids Fabrice Chambon, waarmee Als Catars met betrekking tot het project Rixende nauwe banden onderhoudt.

Fabrice vertelde ons dat het project Rixende zeker nog wordt vervolgd door Guillaume Schotté en de ingenieurs van Paris Tech in Cluny, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Inmiddels is de eerste fase van het Rixende-project afgerond en zijn de resultaten ervan te bewonderen in het plaatselijke museum in het dorp van Montségur. Erg de moeite waard!

Ons gezelschap was op de site van Montségur vooral onder de indruk van het omringende landschap, de goed bewaarde resten van het kasteel maar zeker ook van de resten van het kathaarse castrum, waar de ziel van het katharisme nog voelbaar aanwezig is... Na een rit via Montferrier en Lavelanet bereikten we terug Carcassonne waar we moe maar voldaan aanschoven voor het diner.

Dag zes was bewust wat minder vermoeiend opgevat met een bezoek aan Béziers, stad die als eerste viel bij de kruistocht op 22 juli 1209 en waar deze zomer heel wat herdenkingsmanifestaties worden gehouden. We bezochten er de kathedraal maar ook de Sainte-Marie-Madeleinekerk waar tal van katharen werden bijeengedreven en de dood vonden in die noodlottige maand juli 1209. Emotioneel erg aandoenlijk en een moment voor stille bezinning voor zoveel fanatieke waanzin. Opmerkelijk is dat in de Franstalige brochure over de geschiedenis van de kerk nergens gerept wordt over dit bloedbad. Toeval of opzettelijke ontkenning van de geschiedenis?

In de namiddag bezochten we dan de Cité van Carcassonne met het kasteel van de familie Trencavel en de omwalling, waar de verplichte gids zijn verhaaltje ongeïnteresseerd afdreunde. De moeite waard is hier wel de nieuwe audiovisuele projectie die een heel mooi beeld geeft van de geschiedenis van Carcassonne, de restauratie door Viollet-le-Duc maar ook van de Albigenzische kruistocht in de regio. Niet te missen en begrepen in de prijs van het geleid bezoek.

Katharenreis 2009 De zevende dag trokken we naar Minerve, waar we het ingetogen museum Hurepel bezochten en vervolgens een wandeling maakten in de indrukwekkende gorges. Er waren nog maar weinig toeristen in de voormiddag zodat we alles met de nodige sereniteit en in volle rust hebben kunnen bewonderen. Indrukwekkend zijn de recente en mooi uitgevoerde restauraties van de zuidelijke omwalling en de waterput Saint Rustique. Een beklijvend bezoek.

In de namiddag bezochten we dan Lagrasse met zijn indrukwekkende abdij, die momenteel gerestaureerd wordt. Hier zijn vooral het verblijf van de abten en de indrukwekkende slaapzaal van de monniken een bezoek waard.

Dag acht begon regenachtig en vrij fris. Bij onze aankomst in Saissac in de Montagne Noire hield het gelukkig op met regenen en konden we in alle rust het indrukwekkende kasteel bezoeken. Ondertussen loopt daar een erg mooie film en tentoonstelling over de regio en de geschiedenis van het kasteel en de daar ontdekte muntschat. Indrukwekkend en professioneel gedaan. De site zelf blijft impressionant, waarbij als extra troef ook het kathaarse castrum meer dan een bezoek waard is.

Na de lunch reden we verder naar de mooie site van de kastelen van Lastours/Cabaret.

Katharenreis 2009 Katharenreis 2009

Ons gezelschap was er erg onder de indruk van de schitterende ligging en goede restauratie van de vier burchten en het boeiende onthaalpaviljoen met een film over de archeologische opgravingen o.l.v. Marie-Elise Gardel. Op de site zelf bezochten we ook nog het kathaarse castrum aan de voet van het kasteel van Cabarets dat nog de geest van het katharisme ademt.

Katharenreis 2009 Katharenreis 2009

Katharenreis 2009 Onze laatste bezoekdag werd afgesloten met een bezoek aan de indrukwekkende kastelen van Termes en Aguilar in de Corbières.

In Termes werden we warm verwelkomd door de Vlaming Hannes Ceulemans die voor het onthaal zorgt en waarmee Als Catars goeie banden onderhoudt. Onder een stralende zon hadden we de site helemaal voor ons alleen. Indrukwekkende ervaring...

Nadien reden we verder naar Aguilar, een kasteel dat nog niets veranderd is sinds ons laatste bezoek in 2004, schitterend gelegen tussen de wijngaarden van de Corbières.

Als afsluiter bezochten we de burcht van Villerouge-Termenès met de boeiende audio-visuele voorstelling over het leven van Guilhem Bélibaste, de laatste Occitaanse parfait die daar in 1321 op de brandstapel terecht kwam. Indrukwekkend en om stil bij te worden…

Katharenreis 2009 Katharenreis 2009

Katharenreis 2009 Daags nadien hadden we nog de voormiddag vrij voor shopping in Carcassonne en trokken we in de namiddag moe maar voldaan weer huiswaarts. Een op en top geslaagde reis, mede door de interesse en het enthousiasme van de erg goede en hechte groep!

Verslag en foto's: Michel Gybels

Vorige | Overzicht | Volgende