Maison des Mémoires in Mazamet

Mazamet01Halfweg tussen Carcassonne en Albi, twee uitzonderlijke sites in het historisch katharenland van het zuid-westen, ligt het stadje Mazamet in de vallei van de Thoré.

Eind mei 2005 werd daar een nieuwe permanente tentoonstelling geopend over het Occitaans katharisme.

De stad van burgemeester Suzanne Monteil heeft een gedeelte van het huis Fuzier uit de negentiende eeuw ter beschikking gesteld en het herdoopt in “Maison des Memoires”. Historisch gezien is de plaats goed gekozen. Mazamet ligt aan de noordelijke zijde van de Montagne Noire, een gebergte dat een belangrijke vlucht- en schuilplaats was voor de in het graafschap Toulouse vervolgde katharen. Vanuit een raam van de tentoonstellingsruimte kan je in de verte Hautpoul zien liggen. In meerdere registers van de Inquisitie wordt de plaats vermeld als een haard van ketterij. Anne Brenon durft de site zelfs “het Montségur van de Montagne Noire” noemen, omwille van de hardnekkige weerstand van de politieke beschermheren van Hautpoul tegen Simon de Montfort en het feit dat de kathaarse bisschop van Albi er regelmatig verbleef. Lange tijd verwaarloosd, wordt nu hard gewerkt aan de revalorisatie van de site, die zeker een bezoek waard is.

Mazamet02De tentoonstelling in het centrum van Mazamet kent geen gelijke in de streek. Overal zien we de handtekening van Anne Brenon en haar levensgezel Jean-Louis Gasc. Het scenario van de tentoonstelling is inderdaad van haar hand in samenwerking met Francis Dieulafait.

Tijdens het bezoek ontdekt men het dagelijks leven van de Occitaanse katharen uit de twaalfde en dertiende eeuw, op het ritme van de feodale maatschappij en verstoord door de kruistocht tegen de Albigenzen en de vervolging door de kerkelijke Inquisitie. Korte filmprojecties maken het allemaal zeer levendig en zelfs ontroerend. De iconografische reproducties zijn prachtig en leerrijk.

Mazamet04Het parcours van 300 m² is onderverdeeld in deelthema's volgens een chronologische volgorde: 'Het land en de mensen', 'Een nieuwe ketterij is geboren', 'Het Occitaans katharisme is begonnen in het Pays Albigeois', 'De belofte van het christelijk heil', 'De kruistocht', 'De Inquisitie', 'De nadagen van het katharisme', 'Pèire Autier', 'Het einde'.

De werken werden gefinancierd door de Conseil Général van de Tarn, de Conseil Général van Midi-Pyrenées (we zijn hier niet meer in de Languedoc-Rousillon) en de Europese Gemeenschap. Dat bracht vijfhonderdduizend euro in de schatkist. Dat ruime budget was mede een garantie voor de kwaliteit van deze tentoonstelling.

Mazamet03Voor gespecialiseerde gidsen is de tentoonstelling een ideaal instrument om het geloof en de geschiedenis van het katharisme in Zuid-Frankrijk glashelder uit te leggen. Maar ook voor de individuele geïnteresseerde bezoeker is de goed gestructueerde tentoonstelling zonder meer een must.

Uitstekend nieuws voor Vlaamse en Nederlandse bezoekers is dat, dankzij Willy Vanderzeypen en Raymond Doms van het Studiecentrum Als Catars, een Nederlandse vertaling van alle museumteksten beschikbaar is. Vraag er naar bij het onthaal.

 

Openingsuren 2013
- gesloten in januari;
- februari en maart / 2 nov. t/m 18 dec.: woensdag en zaterdag, 10-12 en 14-17 uur;
- april en mei / sept. en okt.: dinsdag t/m zaterdag, 10-12 en 14-17 uur / feestdagen, 14-17 uur;
- juni t/m aug.: maandag t/m zaterdag, 10-12 en 14-18 uur / zondag, 15-18 uur;
- zondagen vanaf 14 juli t/m 15 augustus en feestdagen, 10-12 en 14-18 uur;
- Gesloten: januari, paas- en pinkstermaandag, 1 mei, 1 en 11 november en vanaf 19 december;
- laatste bezoek: 30 minuten voor sluiting.

Ook te bezoeken in de buurt: het middeleeuwse dorp Hautpoul.

Prijzen:
Individueel: € 3 - Met gids: € 4
Kinderen (+6), studenten, groepen (10+): € 2
Groepen (10+) met gids: € 3

Mazamet - logoMaison des Mémoires
Rue des Casernes, 81200, Mazamet
Website: www.maison-memoires.com
Blog van het museum: cathares.unblog.fr

| Terug |