Links

Historische informatie | Andere nuttige adressen | Tijdschriften | Muziek | Portaalsites

Historische informatie

Maison des Mémoires (Mazamet)

Mazamet01Halfweg tussen Carcassonne en Albi ligt het stadje Mazamet in de vallei van de Thoré. Eind mei 2005 werd daar een nieuwe permanente tentoonstelling geopend over het Occitaans katharisme. Historisch gezien is de plaats goed gekozen. Mazamet ligt aan de noordelijke zijde van de Montagne Noire, een gebergte dat een belangrijke vlucht- en schuilplaats was voor de in het graafschap Toulouse vervolgde katharen. Vanuit een raam van de tentoonstellingsruimte kan je in de verte de site van Hautpoul zien. In meerdere registers van de Inquisitie wordt de plaats vermeld als een haard van ketterij. Anne Brenon durft de site zelfs “het Montségur van de Montagne Noire” noemen, omwille van de hardnekkige weerstand van de politieke beschermheren van Hautpoul tegen Simon de Montfort en het feit dat de kathaarse bisschop van Albi er regelmatig verbleef. Lange tijd verwaarloosd, wordt nu sinds twaalf jaar hard gewerkt aan de revalorisatie van de site, die zeker een bezoek waard is.

< lees meer >

Maison des Mémoires
Rue des Casernes
81200 Mazamet
Website: www.museeducatharisme.fr

Top

BeNestudium

BenestudiumZesmaandelijks elektronisch tijdschrift met recente verslagen en wetenschappelijke studies over filosofie, theologie, letteren, geschiedenis, mentaliteiten, denkers en acteurs.
BeNestudium verschijnt bij SociuS in Castelnaudary, waar ook de boeken van Yves Van Buyten en Willy Vanderzeypen worden uitgegeven.
Benestudium kost 8 euro in elektronische vorm (PDF), maar er kan ook een gedrukte versie besteld worden voor 14,5 euro. Tot op heden zijn vier nummers verschenen. Bestelinfo en een overzicht van de inhoud op:

www.benestudium.com

Top

Esprit Cathare

Esprit cathareZeer boeiende Facebookpagina over Montségur, het werk van een aantal gepassioneerde mensen waaronder Tristan Bergerot, specialist in 3D-reconstructies, Fabrice Chambon, archeoloog en de officiële gids van Montségur, André Czeski, die van 1981 tot 2005 de opgravingen in Montségur leidde, Claude Marsol, die aan de opgravingen deelnam, en Richard Pigelet, verantwoordelijk voor het archeologisch museum in Montségur. De pagina bevat een schat aan informatie, foto's, dossiers, artikels, 360°-panoramische foto's. 3D-reconstructies enz.

https://www.facebook.com/Esprit-Cathare-957648920964084/

Top

Association d'Etudes du Catharisme (AEC) / René Nelli

AEC NelliIn januari 2011 viel, na jaren van financiële moeilijkheden, het doek definitief over het Centre d'Etudes Cathares in Carcassonne. Het centrum, dat onder leiding van Anne Brenon en Pilar Jiménez-Sanchez, het internationaal onderzoek naar het katharisme definitief op de sporen had gezet, ging roemloos ten onder als gevolg van politieke spelletjes. (Lees er < hier > meer over.)

Een groep ex-leden van het CEC bleef niet bij de pakken zitten en richtte een nieuwe vereniging op die uitsluitend werkt met vrijwilligers en die de eductieve taken van het oude CEC inmiddels heeft overgenomen. De Association d'Etudes du Catharisme / René Nelli organiseert heel wat lezingen en educatieve uitstappen. De vereniging is gevestigd op hetzelfde adres als zijn voorganger. Voor wie naar de Languedoc trekt is een bezoekje aan hun website zeer aanbevolen, het programma wordt er ruim op voorhand aangekondigd.

AEC / René Nelli
Maison des Mémoires
53 rue de Verdun
11000 Carcassonne
E-mail: aec.nelli@gmail.com
Website: aecnelli.com

Top

Permanente expo over het katharisme in Baga (Catalunya, Noord-Spanje)

Baga01Sinds 2005 loopt er in Bagà een nieuwe en permanente expo over het katharisme in Catalunya in het voormalige paleis van de graven van Pinós, een prachtig gerestaureerd middeleeuws gebouw aan de rand van het historische stadscentrum van Bagà (Alt Urgell).

Bagà werd om verschillende redenen uitgekozen voor de vestiging van het Centre Medieval i dels Catàrs. De stad ligt immers strategisch halfweg op de historische route van de bons hommes (Cami dels Bons Homes) van Montségur tot Berga en heeft tegelijk een geprivilegieerde positie als centrum van de machtige baronie van de graven van Pinós. In de nabije toekomst zal het centrum nog worden uitgebreid met een Kathaars Interpretatiecentrum met alle nuttige informatie over de route van de bons hommes en met ruimte voor historisch wetenschappelijk onderzoek, debatten en studiedagen rond het katharisme.

< Lees meer >

Centre medieval y de los cátaros
Pujada de Palau, 9
08695 - Bagà

Top

Jean Duvernoy

Jean Duvernoy was er al bij toen René Nelli en Robert Capdeville in 1981 het Centre National
d' Etudes Cathares
oprichtten en zetelde tot aan zijn dood in de wetenschappelijke raad van het centrum. Jean Duvernoy was een van de grondleggers van het modern historisch-wetenschappelijk onderzoek naar de katharen. Lees < hier > meer.

Naast zijn tweedelig standaardwerk Le Catharisme is hij vooral bekend om zijn uitgaven en vertalingen van middeleeuwse teksten. Hij vertaalde o.m. het inquisitieregister van Jacques Fournier (waarop Emmanuel Le Roy Ladurie zijn bestseller Montaillou baseerde), de Chronica van Guillaume de Puylaurens en heel wat andere bronteksten.

Op deze website vind je heel wat onuitgegeven materiaal.

jean.duvernoy.free.fr

Top

Willy Vanderzeypen

Blog met onuitgegeven materiaal van onderzoeker Willy Vanderzeypen.
Bronnen, teksten en studies over o.m. katharen, waldenzen en andere middeleeuwse ketters, historische orde der tempeliers, graalmythes, cisterciënzers.

www.vanderzeypenw.be

Top

Cahiers de Fanjeaux / Centre d'études historiques de Fanjeaux

Cahiers de FanjeauxHet Centre d'Etudes Historiques de Fanjeaux organiseert sinds 1965 een jaarlijks colloquium over de religieuze geschiedenis van de Languedoc.

De verslagen van die colloquia worden uitgegeven in de Cahiers de Fanjeaux waarvan je op de website een volledig overzicht vindt.

www.cahiersdefanjeaux.com

Top

cathares-org

De oudste en ongetwijfeld ook de grootste Franstalige website die er over dit onderwerp bestaat. Meer dan 10.000 pagina's, honderden foto's, toeristische informatie, discussieforums, een echte goudmijn voor wie in de katharen geïnteresseerd is. Een groot deel van de site is vrij toegankelijk een ander deel is voorbehouden aan abonnees. Toch enkele minpuntjes: de website wordt nog nauwelijks geactualiseerd, sommige bijdragen zijn dus verouderd, en je moet er een pak reclameboodschappen bijnemen...

www.cathares.org

Top

Andere nuttige adressen

Met vakantie naar Languedoc of Pyreneeën?
Praktische tips en aanbevolen verblijfsadressen vind je op de pagina
Vakantietips.

Top

SociuS Edities

Socius

Uitgever van de boeken van Yves Van Buyten en Willy Vanderzeypen.

sociusboeken.wordpress.com

Top

Association des Sites du Pays Cathare

assoDeze vereniging groepeert 20 belangrijke historische sites (abdijen, burchten, musea): Aguilar, Alet, Arques, Carcassonne, Caunes-Minervois, Fontfroide, Lagrasse, Lastours, Mazamet, Musée du Quercorb, Peyrepertuse, Puilaurens, Quéribus, Saissac, Saint-Hilaire, Saint-Papoul, Termes, Usson, Villelongue, Villerouge-Termenès. Op hun website vind je een beschrijving van alle sites en heel wat praktische informatie (openingsuren, toegangsprijzen, enz...).  Ben je van plan meerdere sites te bezoeken, dan kan je een kortingkaart (‘Passeport des Sites’) aanschaffen voor 2 euro. Ook wie lid is van Touring (B) of ANWB (NL) krijgt een korting bij 17 sites (‘Show your card!’).

www.payscathare.org

Top

Verhalen uit de Ariège

Nederlandstalige website met verhalen en veel praktische informatie over de streek (Ariège).

www.ariege.nl

Top

Pyrénées Ariégeoises

Toeristische website van de Ariège met o.m. aandacht voor de Donezan, Vicdessos, Tarascon-sur-Ariège en uiteraard Ax-les-Thermes met twee legendarische aankomstplaatsen uit de Ronde van Frankrijk: Ax-Bonascre en Plâteau de Beille.

www.pyrenees-ariegeoises.com/

Top

Carcassonne

Officiële website van de toeristische dienst van Carcassonne, die heel wat informatie biedt over geschiedenis, cultuur en toerisme. Met Nederlandstalige pagina's.

www.carcassonne-tourisme.com

Top

La Cave des Vignerons du Sieur d'Arques

Sieurs d'ArquesDe coöperatie van Limoux is de grootste producent (en exporteur) van Blanquette en Crémant de Limoux (ook bekend onder de merknaam ‘Aimery’) en een aantal andere klassewijnen uit de streek. Een bezoek aan de kelders is echt de moeite waard. Op deze site kan je al even een virtueel bezoekje brengen. (Frans & Engels)

www.sieurdarques.com

Top

Dinosauria

DinosauriaIn de Audevallei zijn heel wat fossiele resten van dinosauriërs gevonden.
In Espéraza (bij Couiza, tussen Limoux en Quillan) is er een boeiend museum aan gewijd.
Een aanrader, ook en vooral voor gezinnen met kinderen! (Frans & Engels)

www.dinosauria.org

Top

Het Hurktoilet: Reisgids voor Frankrijk

Deze Nederlandse site met de ietwat vreemde naam is een must voor wie met vakantie naar Frankrijk trekt, de naam wordt je dan snel duidelijk! Handige tips (ja hoor, ook een gebruiksaanwijzing voor hurktoiletten) en een enorm aantal links voor elke streek. Aanrader!

www.hurktoilet.nl

Top

Hypocras

De Hypocras is niet zomaar een aperitief. Het is een drankje dat reeds in de middeleeuwen zeer populair was bij de adel (o.m. bij de graven van Foix). Gemaakt volgens het originele recept valt het ook in het derde millennium nog goed in de smaak.

www.hypocras.com

Top

AOC-Limoux

Voor liefhebbers van de blanquette de Limoux, de oudste schuimwijn en tevens de oudste appellation d’origine contrôlée van Frankrijk, is deze site een must. Er worden in de omgeving van Limoux trouwens nog heel wat andere lekkere wijntjes geproduceerd. (Frans-Engels-Spaans)

www.limoux-aoc.com

Top

Lombrives

Van alle grotten in de Ariègevallei (en dat zijn er heel wat) is dit de indrukwekkendste. Opgenomen in het Guinness Book of Records als de grootste voor het publiek opengestelde grot in Europa.

grottedelombrives.com

Top

Pays de Mirepoix

Website van de toeristische dienst van Mirepoix over stad en omgeving. (Frans, Engels)

www.tourisme-mirepoix.com

Top

Montségur

Officiële website van de gemeente Montségur.

www.montsegur.fr

Top

Sites Touristiques Ariège

Website over de toeristische bezienswaardigheden die door het departement Ariège worden beheerd. Info over het Parc de la Préhistoire, de grotten van Niaux en Mas d'Azil, het bisschoppelijk paleis van Saint-Lizier en de grafelijke burcht van Foix.

www.sites-touristiques-ariege.fr

Top

Abdij van Villelongue

Abdij van VillelongueEen van de rijkste cisterciënzerabdijen in de Languedoc die sedert tientallen jaren met veel liefde door de privé-eigenaars wordt gerestaureerd met steun van de overheid. Het resultaat is zonder meer verbluffend. In Villelongue worden regelmatig tentoonstellingen en concerten (klassiek of jazz) georganiseerd. Je kan er ook logeren in één van de vier luxueuze chambres-d'hôtes.

www.abbaye-de-villelongue.com

Top

Panoccitania

Een hele hoop (Nederlandstalige) informatie over de Languedoc, de katharen, de tempeliers,
Rennes-le-Château, en alles wat verband houdt met het Franse zuiden,
je vindt het op deze aantrekkelijke website die nog voortdurend groeit. Aanrader!

www.panoccitania.com

Top

Tijdschriften

Pyrénées Magazine

Cathares 2018Heel wat tijdschriften, zeker degene die over geschiedenis handelen, publiceren vroeg of laat wel eens een bijdrage over de katharen. Maar dit is echt wel een uitschieter. Het tweemaandelijks tijdschrift Pyrénées-Magazine bestrijkt, zoals de naam zegt, de Pyreneeën van aan de Altantische kust tot aan de Middellandse Zee. Sinds 1997 wordt jaarlijks in juni een extra-nummer aan de katharen gewijd. Geheel in de traditie van het tijdschrift is dat steeds een boeiende mix van interessante artikels en schitterende foto's. Tweeëntwintig nummers zijn inmiddels verschenen, een mooie bibliotheek!

Uitgever is Milan Presse, 300 rue Léon-Joulin, F-31101 Toulouse cedex 1.
In België: Editions Bayard et Milan, Raketstraat 50 bus 10, 1130 Brussel.

www.pyreneesmagazine.com

1997 1998 1999 2000
2001 2002 2003 2004
2005 2006 2007 2008
2009 2010 2011 2012
2013 2014 2015 pm2016
2017 2018    

 Top

Muziek

OC OC

Een ontmoeting tussen oud en nieuw. De groep OC speelt op gereconstrueerde middeleeuwse instrumenten en combineert die met hedendaagse elektronica.

Misschien gedurfd, maar zeer zeker origineel en fascinerend!
Les Cathares
Boegbeeld en artistieke duizendpoot Christian Salès realiseerde ook een aantal zeer mooie documentaires (die door OC van muziek werden voorzien), waarvan onder meer "Secrets et Légendes du Pays Cathare" en "Cité de Carcassonne" op DVD werden uitgebracht.

Hij schreef ook de muziek bij de ARTE-film "Les Cathares", een realisatie van Chemo Sarmiento naar een scenario van Michel Roquebert en Anne Brenon.
OC-Cathares

Ter gelegenheid van de 800ste verjaardag van het begin van de kruistocht, creëerde OC in het openluchttheater van de cité van Carcassonne in de zomer van 2009 het muzikale spektakel
Cathares - Episode 1
La Croisade
1209
Samen met acteurs, figuranten en ondersteund door een indrukwekkende lichtshow, bezorgden ze de toeschouwers een onvergetelijke avond.

De voorstelling werd intussen uitgebracht op CD en DVD.

OC-1 Wie met vakantie naar Zuid-Frankrijk reist, krijgt misschien de kans om OC aan het werk te zien op een van de historische sites: een aanrader!

Meer informatie:
www.ocmusic.org
OC-2

Top

Reincarnatus-02 Reincarnatus-03 Reincarnaturs-04

Reincarnatus

Reincarnatus-01

Zeven aantrekkelijke jonge vrouwen in strakke, sexy leren outfits. Met hun muzikaliteit en hun talent voor theater creëren ze een unieke sfeer, waarin de Middeleeuwen en het heden elkaar raken.
Ze spelen popmuziek op elektrisch versterkte oude instrumenten.

De vrouwen van Reincarnatus zijn professionals met een gedegen muzikale opleiding en achtergrond.
Op het conservatorium verdiepten ze zich grondig in oude en in moderne muziek.
Ze leerden zichzelf spelen op traditionele instrumenten als de draailier, de schalmei,
diverse doedelzakken, vedels, harp, blokfluiten, bouzouki’s en een breed assortiment slagwerk.
Ze voegen er elektrische gitaren, bas, drums en synthesizers aan toe.
Ze zingen solo of meerstemmig, soms lieflijk, dan weer ruig en strak.

Meer informatie, foto's, geluidsfragmenten en video's:
www.reincarnatus.com

Top

Portaalsites

Middeleeuwen begint hier

Overzichtelijke portaalsite over alle aspecten van de middeleeuwen.

middeleeuwen.beginthier.nl

Top

Terres Cathares

Franstalige portaalsite die toegang geeft tot allerlei algemene informatie over de streek: geschiedenis, toerisme, shopping, enz...

www.terres-cathares.com

Top

Historische informatie | Andere nuttige adressen | Tijdschriften | Muziek | Portaalsites