Baga01Permanente expo over het katharisme in Baga
(Catalunya, Noord-Spanje)

Sinds 2005 loopt er in Bagà een nieuwe en permanente expo over het katharisme in Catalonië in het voormalige paleis van de graven van Pinós, een prachtig gerestaureerd middeleeuws gebouw aan de rand van het historische stadscentrum van Bagà (Alt Urgell).

Bagà werd om verschillende redenen uitgekozen voor de vestiging van het Centre Medieval i dels Catàrs. De stad ligt immers halfweg op de historische route van de bons hommes (Cami dels Bons Homes) van Montségur tot Berga en heeft tegelijk een geprivilegieerde positie als centrum van de machtige baronie van de graven van Pinós. In de toekomst zal het centrum worden uitgebreid met een kathaars interpretatiecentrum met alle nuttige informatie over de route van de bons hommes en ruimte voor historisch-wetenschappelijk onderzoek, debatten en studiedagen rond het katharisme.

Baga

Wij waren er in september 2008 en kregen er een boeiende rondleiding van de sympathieke conservator van het centrum. De permanente tentoonstelling is gevestigd op de benedenverdieping van het paleis van de graven van Pinós en omvat twee verschillende studiegebieden. Het circuit binnen in het gebouw omvat vijf ruimtes, waarin meerdere historische personages hun visie geven op de dramatische maar dikwijls ook gelukkige gebeurtenissen tijdens hun leven. Alle taferelen worden ondersteund door aangepaste middeleeuwse muziek.

Baga02 Baga03 Baga04

We ontmoeten er een anonieme kathaar, opgesloten in een kerker van de inquisitie, de controversiële edelman Guilhem de Bergueda, de troubadour Raimon Vidal van Bésalu in het kasteel van Mataplana en de bekende Catalaanse katharen Arnau en Ermessenda van Castellbó. Het bezoek aan de tentoonstelling omvat bovendien nog een prachtige audio-visuele voorstelling van de populaire legende van de redding van de Honderd Maagden, ten tijde van de reconquista op de Moren, waarbij de graven van Pinós een cruciale rol hebben gespeeld.

Baga05 Baga06 Baga07

Het buitencircuit bestaat uit zes plaquettes die de meest belangrijke sites en hoofdrolspelers met betrekking tot het katharisme uiteen zetten. We maken daarbij kennis met de principes van de kathaarse Gleisa de Dio, het katharisme in Europese context in de 12de en 13de eeuw, de specifieke geschiedenis van de katharen in Catalunya en tot slot wordt de geschiedenis van het graafschap Pinós nog belicht.

Baga08 Baga09 Baga10

Op de mooie binnenplaats van het kasteel (Pati d’Armes) wordt dan als afsluiter nog toeristische info over Bagà en omgeving getoond. De uitleg bij de taferelen en de audio-visuele voorstelling is beschikbaar in het Catalaans, Spaans, Engels of Frans. De openingsuren verschillen naargelang het seizoen. Tijdens de zomermaanden juli en augustus is het centrum dagelijks geopend in de voor- en de namiddag.

Baga11Buiten die maanden neemt men best eerst contact op met het centrum via het emailadres tur.baga@diba.es ofwel telefonisch via de nummers +34 619746099 of +34 938244862.

Bagà is gesitueerd tussen Puigcerdà en Berga in Catalunya en ligt in de Alt Urgell. Vanaf Ax-les-Thermes in Frankrijk bedraagt de afstand tot Bagà 73 km via de N20 richting Puigcerdà. De reisduur bedraagt ongeveer 1u15. In Bagà zijn er meerdere goede logiesmogelijkheden. (MG)

Centre medieval y de los cátaros
Pujada de Palau, 9
08695 - Bagà

| Terug |