Hautpoul (Tarn)

Vorige | Overzicht | Volgende

HautpoulHautpoul is een klein bergdorpje in de Montagne Noire dat beschouwd wordt als de wieg van het latere Mazamet.

In de geschiedenis van de katharen neemt Hautpoul een prominente plaats in, het dorp was in het begin van de dertiende eeuw een plek waar heel wat bons hommes en bonnes femmes een veilig onderkomen vonden in de feodale burcht van haar kasteelheer Izarn van Hautpoul.

Vandaag wordt de bezoeker er als het ware ondergedompeld in die turbulente geschiedenis dankzij de prachtige restauratie van deze site waar je terug in de tijd lijkt te reizen. Tijdens de zomer worden er ridderspektakels en andere middeleeuwse evocaties opgevoerd. Hautpoul ligt vlakbij Mazamet en is langs de D54 vlot bereikbaar. Aan de voet van de site werd een ruime parking aangelegd vanwaar je het dorp probleemloos kunt bezoeken.

Historische situering

Volgens de legende zou Hautpoul gesticht zijn in 463 door de Visigotische koning Atholph I die er een woongemeenschap stichtte en er een eerste versterking bouwde. Onder de regering van Clovis werden de Visigoten teruggedrongen naar Spanje en bezetten de Franken Hautpoul. De plaats werd dan ‘Alto Pullo’ genoemd, wat ‘hoge plaats’ betekent en later zou omgevormd worden tot ‘Hautpoul’.

Volgens getuigenissen zijn er vanaf het begin van de 13de eeuw heel wat kathaarse religieuze huizen in de castra van de Montagne Noire. Het castrum van Hautpoul heeft zelfs zijn eigen diaken die behoort tot de kathaarse kerk van Albi.

Hautpoul Hautpoul

In de lente van 1212 belegert Simon de Montfort Hautpoul. Op 11 april 1212, na slechts vier dagen belegering, valt het castrum in zijn handen, ondanks het hevige verzet van kasteelheer Izarn. Heel wat katharen vluchten naar de onherbergzame wouden in de omgeving waar in de vallei, aan de oevers van de Arnette, de kleine bourgade ‘Le Mas d'Arnette’ wordt gesticht, het latere Mazamet.

Tijdens de koninklijke kruistocht (1226-1229) nemen de ridders van Hautpoul actief deel aan de strijd tegen de Fransen.

Met het verdrag van Meaux-Parijs (1229) wordt de heerlijkheid Hautpoul onder de suzereiniteit van Toulouse geplaatst. Vanaf 1230 gaat de kathaarse kerk van de Cabardès noodgedwongen in de clandestiniteit en verschuilen veel bons hommes en bonnes femmes van de kerk van Albi zich in het veilige Hautpoul.

 In 1241-1242 komt Hautpoul in het vizier van de inquisiteurs Guillaume Arnaud en Etienne de Saint-Thibéry, toch geniet de kathaarse bisschop van Albi er in mei 1242 nog altijd de bescherming van de ridders.

Maar een jaar later, in mei 1243, worden er heel wat arrestaties verricht en tijdens de zomer van 1244 ondervraagt inquisiteur Ferrer de ganse bevolking. Er zijn verklaringen bewaard gebleven van Joan Blanch van Hautpoul, Pèire van Clauselles, Raimon de Miraval van Hautpoul en van Isarn Bonzom van Hautpoul. In totaal worden er 70 kathaarse gelovigen geciteerd, 21 bons hommes en 10 bonnes femmes.

In december 1245 volgt er een campagne van inquisiteur Bernard de Caux, waarbij 53 personen iedere betrokkenheid met het katharisme ontkennen. In 1247 wordt Isarn Bonzom van Hautpoul door Bernard de Caux veroordeeld tot de Muur, maar hij krijgt het jaar daarop gratie, waarna hij intreedt als cisterciënzer monnik in de abdij van Villelongue. In 1280 verlaat hij de abdij en sterft, vermoedelijk geconsoleerd, in La Nogarède bij Mazamet.

In 1308 laat inquisiteur Bernard Gui twee oudere croyants, afkomstig uit Hautpoul, vrij uit de Muur van Toulouse.

 In de 16de en 17de eeuw was Hautpoul het toneel van een hevige strijd tussen katholieken en protestanten tijdens de godsdienstoorlogen.

Hautpoul Hautpoul

Kort voor de Franse Revolutie leefde er een zekere François d'Hautpoul (1689-1753) die de titel van markies van Blanchefort voerde. Zijn echtgenote was de bekende Marie de Nègre d'Ables (1714-1781), edeldame van Niort, Roquefeuil en Blanchefort. Haar grafzerk is een belangrijke factor in de turbulente geschiedenis van Rennes-le-Château.

In de tweede helft van de twintigste eeuw kende Hautpoul een kleine heropleving en kwamen er terug meer mensen zich vestigen in het dorp dat stukje bij beetje gerestaureerd werd met het mooie resultaat dat we nu kunnen bewonderen.

HautpoulTijdens de zomermaanden voert de Compagnie la Rocque d'Hautpoul er middeleeuwse spektakels op en een reconstructies van de belegering van 1212.
Meer info kan u vinden op www.larocquedhautpoul.org.

Reken voor een bezoek minstens twee uur. Ter plaatse is er een kleine eetgelegenheid/taverne.

Na Hautpoul moet u absoluut in het vlakbij gelegen Mazamet het Maison des Mémoires bezoeken, waar een prachtige permanente tentoonstelling loopt over de katharen en het historische Hautpoul.

Tekst en foto's: Michel Gybels (uitgez. foto 1: TV5)
Bron: Infobrochure Hautpoul – Dienst voor Toerisme, Mazamet.

Vorige | Overzicht | Volgende