Albi (Tarn)

Vorige | Overzicht | Volgende

AlbiAlbi, gelegen aan de Tarn, is de hoofdstad van het departement dat de naam van die rivier draagt. Omdat volgens de 13de-eeuwse rooms-katholieken Albi een belangrijk ketters centrum was, werd de naam van de inwoners (‘les Albigeois’) voortaan gebruikt om er de katharen uit de Languedoc mee aan te duiden (Albigenzen).

Albi ligt op 75 km van Toulouse, 144 km van Béziers en 107 km van Carcassonne. De stad is vanuit alle richtingen vlot bereikbaar. De oude stadskern verken je best te voet, er is voldoende parkeergelegenheid aan de rand.

Historische situering

De stad bestond reeds in de Romeinse tijd (‘Albiga’). Tijdens de middeleeuwen werd Albi een bisschopszetel en had de stad ook een belangrijk scriptorium, waar heel wat belangrijke liturgische werken werden gekopieerd.

In 1145 brachten de pauselijke legaat Albéric en Bernardus van Clairvaux een bezoek aan Albi waar ze vaststelden dat de stad “van alle steden het meest besmet is door de ketterij van de monnik Henri”, de oprichter van de dissidente religieuze beweging van de Henricianen. Die beweging viseerde vooral de luxe en de rijkdom van de rooms-katholieke prelaten, die in schril contrast stonden met de geloofsbeleving van de zogenaamde ‘ketterse’ dissidenten, die een terugkeer naar het zuivere apostolische christendom predikten.

De bisschop van Albi, Guillaume III (1157-1185) leidde het befaamde dispuut van Lombers (1165) tussen katholieken en katharen. In Lombers stelden de rooms-katholieken vast dat Albi en de wijde omgeving ernstig besmet waren door de kathaarse ketterij en dringend moesten gezuiverd worden. Vanaf dan werden de ketters uit de Languedoc, naar de stad Albi, ‘Albigenzen’ genoemd.

Albi Albi

Bezienswaardigheden

Blikvanger is de grote en imposante Sainte-Cecile-kathedraal, die boven de stad uitrijst. De kathedraal werd opgetrokken in gotische stijl tussen 1282 en 1480 en is het grootste bakstenen gebouw ter wereld. Aan de bouwstijl en het weerbare uiterlijk is te zien dat het een vesting tegen de ketterij moest worden. Een contrast met dat weerbare uiterlijk vormt het rijk versierde 16-de eeuwse baldakijn aan de ingang.

Binnen vormt een flamboyant gotisch doksaal de scheiding tussen koor en schip. Het plafond is versierd met fresco's van Italiaanse kunstenaars uit de Renaissance. Opmerkelijk is het fresco van het Laatste Oordeel (18 x 15 meter) op de westelijke muur, waarschijnlijk het werk van Vlaamse meesters.

Naast de kathedraal staat het Palais de la Berbie, oorspronkelijk het 13de-eeuwse bisschoppelijk paleis dat sinds 1922 het museum van Henri de Toulouse-Lautrec herbergt. De kunstenaar werd in 1864 in Albi geboren. Het bevat een aanzienlijke collectie schilderijen, tekeningen, affiches en lithografieën. Achter het paleis liggen, aan de Tarn, de prachtige Franse tuinen die vrij kunnen bezocht worden en die vooral tijdens de zomermaanden een oase van rust en koelte vormen.

Albi Albi

In de oude stad kan je verder nog de kerk van Saint-Salvy bezoeken met een romaanse kloostergang uit de 13e eeuw. De Pont Vieux (oude brug) dateert uit de 12de eeuw, is 151 meter lang en heeft 8 bogen die de rivier overspannen.

Tijdens de zomer kan je boottochtjes maken op de Tarn. Verder zijn er rond de kathedraal heel wat winkeltjes, restaurants en brasseries die voor een gezellige sfeer zorgen met voor elk wat wils. Sinds juli 2010 staat de stad op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Reken voor een bezoek aan het oude centrum met zijn monumenten minstens drie uur.

Albi Albi

Tekst en foto's: Michel Gybels
Bron: Toeristische infobrochure Albi en eigen documentatie

Vorige | Overzicht | Volgende