Minerve (Hérault)

Vorige | Overzicht | Volgende

MinerveTe midden van een ongerept natuurlijk landschap, geflankeerd door de Gorges de la Cesse en de Gorges du Brian, ligt de schitterende historische site van Minerve die in de geschiedenis van het katharisme een heel belangrijke plaats inneemt.

Vanuit Carcassonne neem je de D610 tot Olonzac waar je de D10 volgt die naar Minerve leidt. Ter hoogte van de site volg je de wegwijzers naar de centrale parking waar je de auto moet achterlaten. Je kan het dorp enkel te voet bezoeken.

Historische situering

De omgeving van Minerve werd reeds bewoond in de prehistorie. De bewoners vonden er onderdak in de vele grotten in de Gorges de la Cesse en in de omliggende Causse. In dat gebied liggen er liefst een veertigtal dolmens her en der in de natuur verspreid.

Het kasteel van Minerve, waarvan thans nog slechts een stuk muur van de donjon overblijft (la Candela), wordt voor de eerste keer in de geschiedenis vermeld in een document uit 873.

Omstreeks het jaar 1000 had Minerve reeds het statuut van burggraafschap. Het grafelijk huis van Minerve werd inderdaad in 1006 gesticht door burggraaf Guilhem van Carcassonne.

Tijdens de Albigenzische kruistocht werd, na de val van Béziers en Carcassonne in 1209, Minerve in juni 1210 zwaar belegerd door de troepen van Simon de Montfort. Minerve was immers in die tijd een plaats waar zich vele katharen schuilhielden onder de bescherming van de kasteelheer Guilhem de Minerve.

Door de natuurlijke verdediging en de ligging was de site erg moeilijk in te nemen door het kruisleger, waardoor Montfort uiteindelijk besloot om Minerve te bombarderen met katapulten en slingerwerktuigen. Eén van de doelen was om de waterbevoorrading af te sluiten door de enige waterput van het dorp uit te schakelen (puits Saint Rustique). Toen dat gebeurd was moesten de inwoners van Minerve zich uiteindelijk overgeven. Het was een gloeiend hete zomer waardoor niemand zonder water kon overleven.

Minerve Minerve

Een eerste voorstel van Guilhem van Minerve om het castrum onder bepaalde voorwaarden over te geven werd door Montfort resoluut afgewezen. Uiteindelijk capituleerde Minerve op 22 juli 1210 na zeven weken belegering zonder enige voorwaarde. 140 bons hommes en bonnes femmes kozen voor de dood op de brandstapel die in alle haast in de kloof aan de voet van Minerve werd opgericht. Ze weigerden om hun geloof af te zweren en zich te onderwerpen aan de rooms-katholieke kerk. Guilhem van Minerve werd van al zijn bezittingen ontheven en trok zich noodgedwongen terug in de omgeving van Béziers.

Om iedere vorm van opstand de kop in te drukken werd Minerve een Frans garnizoen gelegerd. In 1242 werd het burggraafschap opgeheven en werd Minerve een baljuwschap van Carcassonne.

Tijdens de godsdienstoorlogen tussen katholieken en protestanten werd Minerve ingenomen door de hugenoten. Later werden ze er weer verjaagd door de troepen van koning Lodewijk XIII van Frankrijk, die in 1636 de opdracht gaf om het kasteel volledig te ontmantelen.

Minerve Minerve

Beschrijving van de site

Alleen al door zijn unieke ligging en de prachtige restauratie van de site is Minerve één van de grote toeristische toppers in de regio. Sinds enkele jaren moet iedere bezoeker zijn auto verplicht parkeren op de nieuwe parking die gelegen is op een plateau waar je een schitterend uitzicht hebt over het dorp. tijdens het toeristisch seizoen is de parking betalend (2 euro voor onbeperkt parkeren).

Vanaf de parking volg je een mooi aangelegde wandelweg die langs de gorges loopt en uitkomt ter hoogte van ‘la Candela’ (‘de kandelaar’ in het Occitaans), een verticaal stuk muur, alles wat nog rest van het vroegere kasteel. Hier heb je een mooi uitzicht over de grote brug en de daaronder liggende kloof. De weg leidt verder naar het dorp waar je tal van winkeltjes met streekproducten, kunstateliers, souvenirshops, e.d. vindt.

TTer hoogte van de kleine dorpskerk ga je enkele trappen op en bemerk je rechts het monument ter ere van de katharen die in 1210 op de brandstapel omkwamen. Het sobere gedenkteken in de vorm van een vredesduif draagt de melding "Als Catars 1210" en werd gemaakt door de plaatselijke kunstenaar Jean- Luc Séverac die wat verder in het dorp zijn atelier heeft. Als je doorloopt kom je aan het kleine toeristenbureau. Aan de rechterkant bemerk je dan het archeologisch en paleontologisch museum waar je heel wat vondsten uit de prehistorie kunt bekijken.

Minerve Minerve

Aan het toeristenbureau ga je verder de rue des Martyrs in met aan de rechterkant van het straatje het kleine musée Hurepel (open vanaf april tot Allerheiligen). Hier vindt je een prachtige evocatie van de kruistocht tegen de katharen in de vorm van een reeks toonkasten met figuurtjes in klei (santons) die de verschillende episodes uit die geschiedenis uitbeelden. Het museum, uitgebaat door Michel Gasc - schoonbroer van de bekende historica Anne Brenon - is een bezoek meer dan waard. Er is ook een kleine shop waar je heel wat lectuur over de regio en het katharisme kan aankopen.

Aan het einde van de rue des Martyrs ga je linksaf tot aan de volgende bocht waar je weer naar rechts gaat. Dat straatje leidt naar de prachtig gerestaureerde buitenomwalling. Hier zie je duidelijk hoe de middeleeuwse verdedigingswerken er ooit moeten hebben uitgezien.

Minerve Minerve

Aan de overzijde van de omwalling staat een replica van de Malvoisine, de katapult die destijds de waterput Saint-Rustique en de omwalling bombardeerde. Via een metalen trap kan je verder afdalen naar de oude waterput en naar de kloof die rondom Minerve loopt. Vanuit de kloof kan je via een metalen passerelle aan de andere zijde weer omhoog klimmen en kom je bij de Malvoisine uit.

IIn de kloof kan je vanaf de zuidelijke omwalling naar rechts lopen via de rivierbedding (die tijdens de zomer altijd droog staat), je ziet dan nog enkele mooi bewaarde torens die deel uitmaakten van de oude omwalling. Je hebt hier ook een mooie kijk op de imposante brug. Onder de brug kan je (naar links) nog een immense grot-tunnel binnenlopen die aan de andere kant uitgeeft op de Gorges de la Cesse, waar je prachtige natuurwandelingen kunt maken. Vanuit de rivierbedding is er ook nog een andere wandelweg naar boven, die via één van de oude stadspoorten terug naar het dorp leidt.

Minerve Minerve

In het dorp zelf zijn er enkele restaurants, chambres d'hôtes (gastenkamers) en één klein hotel met enkele eenvoudige kamers.

Minerve is zonder meer een must om te bezoeken en mag op het programma van een reis in het spoor van de katharen zeker niet ontbreken.

Tekst en foto’s: Michel Gybels
Bron: Guide des Pays Cathares, Outre Terre

Vorige | Overzicht | Volgende