Villerouge-Termenès (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

Villerouge-TermenèsHet kasteel van Villerouge-Termenès ligt middenin het gelijknamige dorp en is vanuit Couiza vlot bereikbaar via de D613, richting Mouthoumet en dan verder richting Lagrasse.

Het is een site die in de geschiedenis van het katharisme van bijzonder belang is omdat hier de laatste Occitaanse bon homme, Guilhem Bélibaste, in 1321 op de brandstapel werd terechtgesteld.

Het kasteel zelf herbergt sinds enkele jaren een bijzonder mooie en beklijvende audio-visuele presentatie rond het katharisme, het leven van deze Guilhem Bélibaste en zijn veroordeling wegens ketterij.

Historische situering

Het kasteel van Villerouge-Termenès wordt voor de eerste keer vernoemd in een document uit 1107 waarin paus Paschalis II de heerlijkheid en al haar aanhorigheden officieel in het bezit stelt van de aartsbisschoppen van Narbonne. Het was immers een feit dat Villerouge sinds 1070 onrechtmatig in bezit was van de familie van Peyrepertuse uit de nabijgelegen Corbières, en het kasteel door Peire de Peyrepertuse zelfs als bruidsschat was gegeven aan zijn dochter, naar aanleiding van haar huwelijk met Peire-Olivier de Termes. Uiteindelijk, onder dreiging van excommunicatie, onderwierp Peire-Olivier de Termes zich aan de paus en gaf hij het castrum terug aan de aartsbisschoppen van Narbonne.

Villerouge-Termenès Villerouge-Termenès

Na de inname van Villerouge tijdens de Albigenzische kruistocht werd de heerlijkheid overgedragen aan Alain de Roucy, de nieuwe heer van Termes, die ze tot 1216 in bezit hield. Onder druk van paus Honorius III werd uiteindelijk de site terug definitief overgedragen aan de aartsbisschop van Narbonne. In 1321 was Villerouge het toneel van de verbranding van de laatste Occitaanse bon homme, Guilhem Bélibaste, op last van aartsbisschop Bernard de Farges van Narbonne. Wat het levensverhaal van Bélibaste betreft, wordt graag verwezen naar de ‘Kathaarse Kroniek’ nummer 1, De Verrader, uitgegeven door het Studiecentrum Als Catars.

Villerouge-Termenès Villerouge-Termenès

De site van Villerouge-Termenès is erg vlot bereikbaar. Eens het dorp bereikt is er een grote parking voorzien langs de D613. Daar steek je de baan over en volgt dan de borden met meertalige uitleg over het leven van Bélibaste. Op de grond, langs het pad dat naar het kasteel leidt, merk je ook nog koperen schijven op die je verder de weg wijzen. Je passeert het kerkhof en komt zo vanzelf uit bij het indrukwekkende kasteel dat mooi gerestaureerd werd. Je hebt dan de keuze om ofwel de houten trap langs de zijmuur op te gaan die naar de binnenkoer leidt, ofwel het straatje te nemen over het bruggetje dat via het dorp naar de ingang leidt. Beide komen op hetzelfde punt uit.

Villerouge-Termenès Villerouge-Termenès

Via de ingang van het kasteel kom je terecht in het mooi ingerichte onthaalcentrum annex boetiek, waar je een ticket koopt en waar je tegelijk een audiofoon kan lenen. Jammer genoeg kan je enkel kiezen uit Frans, Engels of Spaans om de audio-toer te beluisteren. Via een aantal mooi ingerichte zalen met knap gemaakte audio-visuele projecties en maquettes, wordt je dan ingeleid in het katharisme en het leven en de veroordeling van Bélibaste. Je bezoekt op deze manier het ganse kasteel zowel langs de binnenkant als langs de borstwering waar je een prachtig uitzicht hebt over de omliggende wijngaarden.

Villerouge-TermenèsNa het bezoek kan je nog vrijblijvend terecht in de boetiek waar je literatuur over het katharisme, toeristische info, streekproducten en dies meer kunt aankopen.

In de zomermaanden worden in Villerouge-Termenès bovendien historische evocaties georganiseerd. Vlak naast het kasteel kan je ‘middeleeuws’ gaan dineren in La Rôtisserie Médiévale.

Zowel op historisch als op toeristisch vlak is Villerouge-Termenès één van de topsites in Pays Cathare en dan ook zeker niet te missen.

Tekst: Michel Gybels
Foto's: Michel Gybels en Marc Bogaerts
Bron: Guide des Pays Cathares - Outre Terre

Vorige | Overzicht | Volgende