Saint-Polycarpe (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

De benedictijner abdij van Saint-Polycarpe vormde samen met die van het nabijgelegen Saint-Hilaire en Alet-les-Bains één van de belangrijkste middeleeuwse geestelijke centra in de bovenvallei van de Aude.

Saint-Polycarpe Saint-Polycarpe

Saint-Polycarpe is vlot bereikbaar vanuit Limoux via de D129, een mooie geasfalteerde weg die na een zestal kilometer door wijngaarden en berglandschappen bij de resten van de abdij uitkomt. Reeds van ver zie je aan de rechterkant van de weg de imposante klokkentoren liggen. Je kunt parkeren voor de abdij, waarna je de buitenkant van de gebouwen vrij kunt bezichtigen. Binnen rondkijken kan niet, de site is wegens instortingsgevaar afgesloten.

De abdij van Saint-Polycarpe werd gesticht op het einde van de 8ste eeuw door een zekere Attala, een christen die op de vlucht was voor de muzelmannen in Spanje. Ze werd al gauw onder de regel van Benedictus geplaatst en genoot de bescherming van de Karolingers. Later groeide ze uit tot een halteplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. In 1170 werd de abdij, na tal van conflicten met de abten van Lagrasse en Alet, zelfstandig. In de 17de en 18de eeuw werden er belangrijke restauratiewerken uitgevoerd maar tijdens de Franse Revolutie werden de gebouwen vernield en uiteindelijk verkocht als openbaar goed.

Saint-Polycarpe Saint-Polycarpe

Wat er nu nog rest zijn de imposante gerestaureerde klokkentoren van de abdijkerk en de resten van de aanpalende gebouwen die evenwel geruïneerd zijn. Vanop het aanpalende kerkhof heb je een mooi uitzicht op het geheel en krijg je een beeld van hoe het ooit is geweest. De oude Hostellerie du Monastère, die in de rue de l'abbaye ligt, was vroeger een pleisterplaats voor pelgrims op hun weg naar Santiago de Compostela. Vandaag leeft het dorp hoofdzakelijk van de wijnbouw en maakt het zijn eigen blanquette schuimwijn.

Op amper 9 kilometer hiervandaan kan je nog een bezoek brengen aan de prachtig bewaarde abdij van Saint-Hilaire. De weg er naar toe leidt langs eindeloze wijngaarden en schitterende landschappen.

Tekst: Michel Gybels / Foto's: Christelle Olislagers
Bron: Guide des Pays Cathares - Outre Terre

Vorige | Overzicht | Volgende