Saint-Papoul (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

Saint-PapoulNiet ver van de grens met de Haute-Garonne, in de oostelijke Lauragais tussen Castelnaudary en Carcassonne, ligt de Romaanse abdij van Saint-Papoul, die tijdens de middeleeuwen een belangrijke rol heeft gespeeld in de regio.

Saint-Papoul ligt op 8 km van Castelnaudary en is van daaruit vlot bereikbaar via de D103. Vanuit Carcassonne neem je de N113 richting Castelnaudary tot Lasbordes waar de D71 naar Saint-Papoul leidt. Aan de rand van het dorp staan duidelijke wegwijzers die je naar de grote parking bij de abdij brengen.

Historische situering

De abdij werd gesticht in de 8ste eeuw en wordt in 817 voor het eerst vernoemd in een document van Lodewijk de Vrome, samen met de abdijen van Lagrasse, Saint-Hilaire en Sorèze. Vanaf de 11de eeuw wordt de abdij onder de regel van Benedictus geplaatst en is haar belangrijkste monnik een zekere Bérenger, een edelman uit Toulouse. Na zijn dood en heiligverklaring bezoeken velen zijn graftombe, wat welvaart brengt voor het klooster.

In 1209, bij het uitbreken van de Albigenzische kruistocht, bezit de abdij onder meer de heerlijkheid Villespy. Haar abten verlenen actieve medewerking bij de ketterbestrijding in de regio en krijgen daarvoor heel wat door de Fransen geconfisqueerde goederen in hun bezit.

In 1234 wordt het klooster van San Pedro in Camprodon (Catalonië) door de abt van Moissac toevertrouwd aan Saint-Papoul.

Na de hervormingen van paus Johannes XXII wordt in 1317 de abdijkerk een kathedraal en abt Bernard de la Tour bisschop. Die kathedraal van de Lauragais wordt in 1369 door roversbenden geplunderd en uiteindelijk in 1595 door de protestanten verwoest. In de loop van de 17de en 18de eeuw worden belangrijke restauratiewerken uitgevoerd maar bij de Franse Revolutie wordt de kathedraal terug een gewone parochiekerk. De kloostertuin wordt verwoest door de verkoop van de marmeren ornamenten. Saint-Papoul heeft tussen 1317 tot 1789 niet minder dan 34 bisschoppen geteld, waaronder 8 kardinalen.

Saint-Papoul Saint-Papoul

Bezoek

Je komt de gebouwen binnen via een onthaalcentrum, waar je heel wat info vindt over de bezienswaardigheden in de regio en waar je tevens mooie replica's kunt kopen van het beeldhouwwerk van de anonieme meester van Cabestany, die ook hier in Saint-Papoul bedrijvig is geweest.

Het bezoek begint in de oude refter van de monniken waar je afgietsels kunt bewonderen van het werk van de meester van Cabestany.

Saint-Papoul Saint-Papoul

Van daar leidt een gang naar de prachtige kloostertuin uit het begin van de 14de eeuw, die bestaat uit een gaanderij met rondbogen, gedragen door dubbele slanke zuilen. De kapitelen zijn versierd met plantenmotieven, griffioenen, monsters en bijbelse taferelen, zoals de aanbidding der Wijzen, koning Herodes en waarschijnlijk Saint-Papoul zelf. De oostelijke galerij herbergt vier gotische grafkelders en aan de noordzijde zijn er gedenkstenen in de muur gemetseld.

Saint-PapoulEen monumentale toegangspoort, tijdens de 17de eeuw verbouwd, leidt naar het schip van de kerk. Die kerk is momenteel in restauratie, waarbij men vooral werkt aan de herstelling van de muurschilderingen die in vrij slechte staat verkeren. De grote koepel boven het hoofdaltaar is reeds gerestaureerd met een prachtig resultaat.

Aan de buitenkant van de apsis kan men bovenop de halfzuilen de beroemde kapitelen van de meester van Cabestany bewonderen. Op twee na zijn alle kapitelen gedecoreerd met acanthusbladeren. De twee verluchte kapitelen stellen Daniël in de leeuwenkuil voor, omringd door zeven leeuwen, en  vijf personages die door leeuwen worden verslonden (de kastijding van de Babyloniërs).

Na het bezoek kan je buiten nog rechts van de parking naar de achterkant van de abdijgebouwen wandelen, waar je een mooi zicht hebt op de klokkentoren en de buitenkant van de Romaanse apsis.

Reken voor een bezoek ruim een uur. Er is een Nederlandstalige infobrochure aan het onthaal beschikbaar.

Tekst en foto's: Michel Gybels
Bron: Infobrochure abdij van Saint-Papoul

Vorige | Overzicht | Volgende