Saint-Antoine de Galamus (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

Saint-Antoine de GalamusTe midden van een uitzonderlijk landschap van diepe gorges en een wilde ongerepte natuur heeft de rivier Agly sinds duizenden jaren zijn loop uitgesneden.

De rivier van een turkooise tot diepgroene kleur slingert zich door een canyon van meer dan anderhalve kilometer lang, waar tegen de flanken de hermitage van Saint-Antoine-de-Galamus werd gebouwd.

De site is zowel vanuit Cubières-de- Cinoble als vanuit Saint-Paul-de- Fenouillet via de D117 en de D7 vlot bereikbaar.

Een mooi aangelegde weg leidt naar een ruime parking van waaruit je de site makkelijk te voet kunt bezoeken. Je kunt ofwel het pad volgen vanaf de parking via de gorges ofwel via de baan (D7) de trappen nemen die door een kleine tunnel naar de site leiden. Het bezoek zelf is gratis.

Saint-Antoine de Galamus Saint-Antoine de Galamus

In de 14de eeuw verbleef er een zekere Limoux Nègre, die wou uittesten hoe Christus het had klaargespeeld om veertig dagen te vasten en toch te overleven. Het resultaat was dat hij werd opgepakt door de inquisitie van Carcassonne en op de brandstapel gezet (1329).

Saint-Antoine de GalamusIn de 15de eeuw werd de site heropgebouwd door de franciscanen en groeide sindsdien uit tot een bekend pelgrimsoord.

De huidige kapel werd gebouwd in 1782 uit dank voor de genezing van vele inwoners uit Saint-Paul- de-Fenouillet van een epidemie van een gevaarlijke vorm van gangreen.

Op paasmaandag bezoeken tal van Occitaanse inwoners de plaats terwijl op pinkstermaandag vooral de Catalanen een bedevaarttocht organiseren.

De laatste kluizenaar is er gestorven van de kou in 1870 en werd er ook begraven. Zijn sober graf is nog altijd te zien. In 1927 werd de site geklasseerd als historisch monument.

Opvallend bij een bezoek aan de rotskapel is de merkwaardige steen met daarin een ‘Sator-vierkant’ gebeiteld. De tekst, die in alle richtingen identiek kan gelezen worden, luidt als volgt: Sator arepo tenet opera rotas, wat zoveel betekent als “de zaaier houdt het rad van de wereld draaiend”.

Hoe dan ook is de site, alleen al voor zijn spectaculaire en ongerepte ligging, meer dan een bezoek waard. Nadien kan je eventueel nog de kastelen van Queribus en/of Peyrepertuse bezoeken, die niet veraf liggen.

Tekst en foto's: Michel Gybels - Bron: Guide des Pays Cathares, Outre Terre.

Vorige | Overzicht | Volgende