Nouvelles (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

NouvellesHet gehucht Nouvelles ligt op 4 km van Tuchan langs de D611 richting Durban-Corbières. Waar je aan de kant van de weg een groot reclamebord ziet staan voor het wijngoed Château de Nouvelles, begint een geasfalteerde weg die je 2 km verder tot in Nouvelles brengt.

Daar parkeer je de wagen en loop je naar rechts in de richting van de hoge middeleeuwse toren. Het bezoek (alleen aan de buitenkant) is vrij.

Historische situering

Het voormalige castrum van Novellis was in 1119 in het bezit van de machtige abdij van Lagrasse, maar in 1123 gaf burggraaf Bernat Aton van Carcassonne het in leen aan Guilhem de Durban. In 1215 kwam het opnieuw in bezit van de abt van Lagrasse en werd het bestuurd door Guilhelmo de Novell die zich in 1217,  tijdens de Albigenzische kruistocht, onderwierp aan Simon de Montfort.

Mogelijk hadden de heren van Termes ook iets te vertellen in Novellis, want in 1260 verkocht Olivier de Termes ‘bepaalde’ rechten op het castrum aan de abdij van Fontfroide. Maar vanaf het einde van de 13de tot de 14de eeuw was de site weer in het bezit van Lagrasse.

De site

Van het castrum rest enkel nog een deel van de omwalling in heel slechte staat en de massieve imposante toren van om en bij de twintig meter hoog met een grondoppervlakte van 4,80 x 5,50 m. Die toren is merkwaardig genoeg door de eeuwen heen zeer goed bewaard gebleven en geeft een mooi beeld van de grandeur van weleer. Met een beetje moeite kan je door het dichte struikgewas rond de toren lopen, maar de toegang tot het interieur is afgesloten. In één van de zijmuren bemerk je nog een mooi bewaard gotisch venster.

Naast de toren ligt de middeleeuwse kapel van Saint-Martin, maar ook die is afgesloten.

Nouvelles Nouvelles

Tekst en foto’s: Michel Gybels
Bron: René Quehen, Dominique Dieltiens, Les châteaux cathares et les autres, René Quehen, 1983.

Vorige | Overzicht | Volgende