Montséret (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

Het castrum van Montséret ligt boven het gelijknamige dorp in het hart van de Corbières, op een twintigtal kilometer ten zuid-westen van Narbonne en een vijftiental kilometer ten zuid-oosten van Lézignan-Corbières.

Het betreft hier een vrij grote castrale site, waarvan nog heel wat resten zichtbaar zijn waardoor de bezoeker zich een goed beeld kan vormen hoe het ooit geweest is.

Montséret Montséret

Historische situering

De burcht van Montséret wordt voor het eerst vernoemd in de 10de eeuw en in de 11de eeuw vormt zich aan de voet van de site een dorpsgemeenschap. In 1153 sticht kasteelvrouw Raingarde van Montséret de eerste cisterciënzerabdij voor vrouwen in het Franse zuiden. Bij het begin van de kruistocht tegen de albigenzen in 1209 bleef Montséret gespaard van belegeringen en vernielingen door het leger van Simon de Montfort.

 In 1304 overlijdt ridder Guilhem Raimon du Bourg, heer van Montséret, waarna zijn echtgenote Ricarda alleen moet instaan voor de opvoeding van hun dochter Mabilia. Moeder en dochter stellen alles in het werk om het kasteel en de landerijen in bezit te houden. In 1311 verliest Mabilia evenwel haar rechten op Montséret aan de nabijgelegen machtige abdij van Fontfroide. Pas in 1329 krijgt ze, na een hevige juridische strijd, haar rechten terug.

In 1336 sterft de laatste afstammeling van de familie zonder erfgenaam na te laten. Wat er in de periode tussen 1336 en 1550 met Montséret is gebeurd, is niet meer te achterhalen. In 1550 breekt de pest uit in de regio waarbij ook Montséret niet wordt gespaard. Het dorp en de burcht worden verlaten en de hele site komt in verval.

Montséret Montséret

Bezoek aan de site

Het castrum van Montséret is gebouwd op een langgerekte rotskam boven het dorp Montséret en is vrij makkelijk bereikbaar. In het dorp is er parkeermogelijkheid op het ruime dorpsplein waar een steile geasfalteerde straat in de richting van de burchtruïne loopt. Die straat gaat na een honderdtal meter over in een onverharde landweg, draait dan naar links, en komt uit bij een betonnen gebouwtje van de watervoorziening van het dorp. Vóór dat gebouwtje volg je het pad naar links dat verder naar boven leidt en is aangeduid met het bordje sentier pedestre (‘voetpad’). Via dat pad kom je aan de eerste terrassen tegen de bergflank waar een wegwijzer vers le château (‘naar het kasteel’) staat. Je loopt over het eerste en laagstgelegen terras en komt zo aan de resten van een vijftal kleine woningen die destijds deel uitmaakten van het castrum aan de voet van de burcht, die je hier in al haar glorie ziet oprijzen. De funderingen van de woningen zijn goed bewaard gebleven en je kunt duidelijk de indeling van de vertrekken waarnemen. Een aantal van die vertrekken werden uitgehouwen in de rots en bij sommige zijn nog stukken van de bepleistering te zien. Qua stijl zijn ze vergelijkbaar met het castrum aan de voet van de burcht van Saissac in de Montagne Noire, alhoewel dat veel groter en uitgestrekter was dan Montséret.

Van het castrum leidt een smal pad verder naar boven in de richting van de burcht. Tijdens je wandeling zie je nog een drietal hogergelegen terrassen, waar mogelijk nog resten van woningen bedolven liggen onder heel wat puin. Je klimt verder naar boven langs in de rots uitgehouwen trappen en komt uiteindelijk bij de omwalling en de centrale ingang van het castrale gedeelte. Links bemerk je de resten van een oude steengroeve en je ziet ook een vrij brede weg die aan de andere kant van de site naar beneden loopt. Waarschijnlijk betreft het hier de oude centrale toegangsweg die gebruikt werd door karren en ander rollend materiaal.

Montséret Montséret

Eens binnen de muren van de burcht zie je aan de linkerkant het hoogste gedeelte met de resten van een vrij kleine ronde donjon, waar je via enkele trappen naar boven kunt gaan om van een prachtig panorama over de Corbières te genieten. Bij helder weer zie je in de verte de ruïne van de burcht van Saint Martin de Toques liggen, in vogelvlucht een vijftal kilometer hiervandaan.

Van het terras met de donjon loop je verder naar de rechterkant waar je uitkomt bij de resten van een vrij groot gebouw, bestaande uit meerdere ruimten waarvan de funderingen nog duidelijk zichtbaar zijn. Waarschijnlijk betreft het hier de woonvertrekken van de kasteelheer met o.a. een keukengedeelte en voorraadkamers. Een groot deel van de ommuring is goed bewaard gebleven.

Hogerop kom je bij een open binnenkoer met resten en funderingen van vierkante hoektorens, gebouwd aan de rand van de rotskam. Hier zie je ook de overblijfselen van wat vermoedelijk een ronde waterciterne was, die nu volledig met puin is gevuld. Aan de linkerkant van dit deel staat een mooi bewaard overwelfd poortgebouw. Hier heb je een mooi uitzicht over het moderne Montséret en het hoogste deel van de site.

Het castrum van Montséret is vrij en op eigen risico te bezoeken en vergt geen zware inspanning om het te bereiken. Voorzichtigheid is evenwel altijd geboden. Reken voor een bezoek op minstens anderhalf uur.

Tekst en foto's: Michel Gybels
Bron: infofolder van de gemeente Montséret

Vorige | Overzicht | Volgende