Miramont (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

MiramontDe ruïne van de feodale burcht van Miramont, ook Château d'Alaric genoemd, ligt tussen Lagrasse en Carcassonne op het grondgebied van de gemeente Barbaira in de Montagne d'Alaric.

Vanuit Lagrasse neem je de D3 richting Carcassonne en net voor Monze sla je rechts een slingerende verharde weg in (route agricole touristique et pastorale) die naar de zuidflank van de Montagne d'Alaric leidt.

Als de weg begint te dalen kom je bij een kruising van verschillende routes. Parkeer daar de wagen en loop te voet rechtdoor tot aan de ruïne van de burcht die je daar reeds ziet liggen. Het bezoek aan de site is vrij, makkelijk en ongevaarlijk.

Historische situering

De burcht van Miramont, in 1936 geklasseerd als historisch monument, wordt in de geschiedenis voor het eerst vernoemd in 1053 in een akte, gesloten tussen graaf Roger III van Carcassonne en graaf Roger I van Foix, waarbij de burcht in het bezit kwam van de heren van Carcassonne. In 1149 wordt Miramont geciteerd in documenten van de abdij van Lagrasse, maar er kan daaruit niet worden afgeleid of de burcht op dat ogenblik ook in het bezit is van de abt van Lagrasse.

Tijdens de Albigenzische kruistocht (1209-1218) komt ook deze burcht zwaar onder vuur te liggen. In 1210 slaat Amaury de Montfort, zoon van Simon, samen met de Franse ridder Guillaume de Poissy en een kleine legereenheid het beleg voor Miramont. Op dat ogenblik is de burcht in bezit van de Occitaanse ridder Xacbert de Barbaira, de zogenaamde ‘leeuw van de Corbières’, die we later opnieuw ontmoeten in Quéribus, en die samen met zijn compagnon Olivier de Montlaur een verbeten guerillastrijd voert tegen de Franse overheersers.

Miramont Miramont

Xacbert de Barbaira slaagt er uiteindelijk in om de burcht van Miramont in handen te houden en de Fransen grote verliezen toe te brengen, een van de eerste Occitaanse overwinningen van deze kruistocht. Kroniekschrijver Pierre des Vaux de Cernay schrijft dat de nederlaag van de Fransen te wijten was aan de ‘slechte atmosferische omstandigheden...’

Maar in 1211 wordt Miramont alsnog zo goed als volledig vernield door de troepen van Simon de Montfort uit wraak voor de evenementen van het jaar voordienr. Xacbert en zijn mannen konden evenwel tijdig vluchten naar de Corbières en bleven ongedeerd

Later zien we Xacbert de Barbaira nog deelnemen aan de strijd tijdens de derde belegering van Toulouse in 1219 en tijdens de opstand van Raymond Trencavel in 1240.

Miramont speelt een sleutelrol in de roman ‘De Volmaakte Ketter’ van de Nederlandse schrijfster Hanny Alders.

Miramont Miramont

Bezoek aan de site

De burchtruïne van Miramont ligt op de noordelijke flank van de Montagne d'Alaric, op een viertal kilometer van het dorp Barbaira en op een hoogte van 340 meter. Wat er nog rest van de burcht is de zuidelijke muur van de rechthoekige donjon en resten van de hoge en lage omwalling. Aan de zuidoostelijke kant van de omwalling zijn de resten te zien van een overwelfde zaal van 5 x 6,50 m met Romaanse vensters die dateren uit de 12de eeuw en die doen denken aan Montségur en Roquefixade.

MiramontDe ganse site meet ongeveer 175 x 60 m en beslaat ongeveer één hectare in oppervlakte. Vanop de site heeft men een schitterend en wijds uitzicht over de omgeving.

Reken voor een bezoek ongeveer een half uur.

In de wijde omgeving zijn er geen drank- of eetgelegenheden. Daarvoor dien je naar Lagrasse of Trèbes te rijden.

Tekst en foto's: Michel Gybels
Bron: Guide des Pays Cathares, Outre Terre, zonder jaartal.

Vorige | Overzicht | Volgende