Lagrasse (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

Lagrasse is een erg mooi en idyllisch middeleeuws plaatsje, gelegen op de kruising van de valleien van de Orbieu en de Alsou. Sedert vele jaren behoort het dorp tot ‘de mooiste dorpen van Frankrijk’ een prestigieus label dat wordt toegekend door een vereniging, opgericht in 1981 naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige boek bij Reader's Digest.
Meer info: http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org

LagrasseBlikvangers zijn de grote abdij van Sainte-Marie l'Orbieu, de oude dorpskern met markthal, de authentieke middeleeuwse straatjes en de romaanse brug over de Orbieu.

Vanuit Carcassonne neem je de D6113 richting Lézignan-Corbières tot net voor Trèbes. Daar neem je de afslag rechts naar de D3 en blijft die 30 kilometer lang volgen tot in Lagrasse.

Recent werd aan de rand van het dorp een nieuwe en ruime parking aangelegd, waar je de auto gratis kan parkeren. Vandaar loop je in enkele minuten tot in het centrum van Lagrasse en kan je bezoek beginnen.

Historische situering

De naam Lagrasse is afkomstig van Karel de Grote, die na zijn verovering van Carcassonne langs deze vallei passeerde en er de naam Vallée Grasse (Rijke/Vette Vallei) aan gaf. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de plaats al bestond in de Romeinse en Gallo-Romeinse tijd. Waarschijnlijk stond er op de plaats van de abdij eerst een kluizenaarshermitage.

De oude dorpskern met zijn mooie middeleeuwse markthal, arcades en oude straatjes, alsook de magnifieke romaanse brug over de rivier, dateren uit de 12de eeuw, de glorietijd van Lagrasse. De oude brug was oorspronkelijk voorzien van twee torens en een poort. Er gebruik van maken kon alleen mits een speciale toelating en tegen betaling van tol.

In dezelfde periode werd de grote abdij van Sainte-Marie l'Orbieu gebouwd op de rechteroever van de rivier. De abdij lag aan de basis van de enorme economische opleving van Lagrasse.

Lagrasse Lagrasse

In de loop van de 14de eeuw werd het plaatsje nog flink uitgebreid en werden de overdekte hallen rond het marktplein en de parochiekerk gebouwd. Maar tijdens de periode van de zwarte pest en de Honderdjarige Oorlog krijgt Lagrasse te kampen met een grote economische terugval en zijn de inwoners en de monniken van de abdij bovendien verplicht om het dorp te omwallen als bescherming tegen overvallen.

Na deze moeilijke periode leeft Lagrasse opnieuw op dankzij de lakenindustrie en de vele jaarmarkten die er gehouden worden. Aan die periode van voorspoed komt opnieuw een einde met de Franse Revolutie, de abdij wordt opgeheven en openbaar verkocht als nationaal eigendom. Vanaf dan wordt Lagrasse een slapend stadje dat pas met de opkomst van het toerisme nieuw leven zal worden ingeblazen.

Lagrasse Lagrasse

Bezienswaardigheden

Als je van de nieuwe parking naar de rand van het dorp wandelt, vind je daar heel wat leuke restaurants en terrasjes waar het op warme zomerdagen onder de platanen heerlijk toeven is. Je kan langs verschillende straatjes het dorp in lopen en komt zo vanzelf op het middeleeuwse marktplein met zijn oude markthal en de arcades aan de rand van het plein. In de oude stadskern zijn er tal van kunstateliers gevestigd.

Als je vanaf het plein rechts aanhoudt, kom je aan de Orbieu waar een oude middeleeuwse stadspoort staat die heel goed bewaard is gebleven. Als je dan terug de oude dorpskern in loopt en op het marktplein het straatje naar links neemt, dan kom je uit bij de oude romaanse brug over de rivier. Van hier heb je een schitterend uitzicht over de oude huizen op de oever en over de wat verder gelegen abdij. Daarvoor ga je over de brug naar links.

Lagrasse Lagrasse

De abdij van Sainte-Marie l'Orbieu

De benedictijnerabdij Sainte-Marie l'Orbieu werd gesticht in 799 door abt Nimphridius, aartsbisschop van Narbonne. Dankzij legaten en giften van rijke burgers en adellijke figuren kende de abdij een spectaculaire ontwikkeling in de loop van de 9de tot de 11de eeuw. De gemeenschap werd zo machtig dat ze een grote invloed had in de ganse Languedoc en tot over de Pyreneeën in Barcelona. Verscheidene kloosters, zoals Sainte-Marie de Camon, Sainte-Polycarpe, Saint-Martin des Puits en Saint-Martin du Canigou, vielen onder de supervisie van Lagrasse.

Vanaf de 12de eeuw strekten haar domeinen zich uit van de Albigeois tot aan Zaragoza in Aragon en omvatten die zowel abdijen, kloosters, diocesen als versterkte plaatsen. Haar grootste prestige kreeg de abdij onder de leiding van abt Auger de Cogenx in de 13de eeuw. Hij liet nog tal van uitbreidings- en verfraaiingswerken uitvoeren aan het klooster, de abdijkerk en het paleis van de abt.

Lagrasse

Vanaf de 14de eeuw komt er een kentering door de grote pestepidemieën en de Honderdjarige Oorlog die de ganse regio serieus ondermijnen en zorgen voor armoede en hongersnood. Na een lange periode van verval wordt de abdij van Lagrasse in 1662 aangehecht bij de congregatie van Saint-Maur en beleeft ze een laatste monastieke heropleving.

Tijdens de 18de eeuw wordt onder de voorlaatste abt, Armand Bazin de Bezons, de abtswoning helemaal herbouwd en opnieuw ingericht. Een aantal gebouwen van het klooster worden gerenoveerd. Bij het uitbreken van de Franse Revolutie waren er nog slechts 14 monniken en in 1792 werd de abdij verkocht in twee loten als nationaal eigendom.

Lagrasse Lagrasse

Via het grote portaal uit de 18de eeuw kom je in het onthaalpaviljoen waar je een inkomkaartje kan kopen. Een Nederlandstalige begeleidende tekst van de hand van Willy Vanderzeypen is gratis ter beschikking. Vraag erom aan de kassa.

Verder is er een ruime boetiek gevestigd met een grote keuze aan boeken in meerdere talen, toeristische info en snuisterijen, streekproducten en mooie replica's van beeldhouwwerken van de beroemde meester van Cabestany, die ook in deze abdij bedrijvig is geweest.

Via een kleine binnenplaats kom je in het oude klooster. Je kan daar een videofilm over de site bekijken en enkele toonkasten met replica's van werken van de meester van Cabestany. Vervolgens kan je de oude bakkerij, de keuken en de kapittelzaal bezoeken om tenslotte uit te komen bij de toren van de abdijkerk die momenteel wordt gerestaureerd.

Lagrasse Lagrasse

Je keert terug en gaat vervolgens de monumentale trap op die leidt naar het grote dormitorium van de monniken, dat maar liefst 50 x 8 meter groot is en dateert uit de 13de eeuw. Je kan dan nog verder naar een boventerras dat naar de 13de-eeuwse kapel van de abten leidt, die erg mooi gerestaureerd is en waar nog prachtig bewaarde fresco's te zien zijn.

In een aanpalend vertrek is er nog een kleine expo over het werk van de meester van Cabestany. Uiteindelijk kom je terecht in het paleis van de abten waar een prachtige monumentale haard de blikvanger is en waar een permanente fototentoonstelling loopt over de abdij en de regio van Lagrasse. Dit is meteen het einde van het bezoek.

LagrasseAls je de abdij verlaat en rechtsaf gaat naast de abdijgebouwen, kan je via een betonnen pad de rivier oversteken. Wat verder naar links kom je dan bij de middeleeuwse stadspoort en de oude stadskern van Lagrasse. Je hebt dan nog een mooi uitzicht over de abdij aan de overkant van de rivier.

Reken voor een volledig bezoek aan Lagrasse en de abdij zeker op drie uur.

Tekst: Michel Gybels
Foto's: Christelle Olislagers
Bron: Guide des Pays Cathares, Outre Terre

Vorige | Overzicht | Volgende