Fontfroide (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

FontfroideDe cisterziënzerabdij van Fontfroide is één van de grootste en best bewaarde abdijen in de Languedoc.

De abdij, gesticht in de 11de eeuw, ligt bovendien in een bijzonder mooi zuiders landschap en mag dan ook op een reisprogramma in de Languedoc-Roussillon zeker niet ontbreken.

Fontfroide bereik je vanuit Narbonne via de D6113 (N113) die je volgt tot Montredon-des-Corbières, waar je de D613 neemt tot Fontfroide.

Er is een ruime parking voorzien en een mooi onthaalcentrum met annex restaurant-cafetaria.

Een bezoek aan de site is alleen mogelijk met begeleiding door een plaatselijke gids en duurt ongeveer anderhalf uur. Om de 45 minuten vertrekt er een rondleiding.

Historische situering

De abdij van Fontfroide werd gesticht in 1093 door benedictijner monniken die het land kregen van de burggraaf van Narbonne. In het midden van de 12de eeuw werd het een cisterciënzerabdij die vanaf dan een enorme expansie kende. Haar invloed en morele uitstraling reikte ver over de grenzen van de Aude heen tot in Catalonië. Tijdens de Albigenzische kruistocht was het één van de bastions van de rooms-katholieke orthodoxie tegen het katharisme. Hier resideerde onder meer de pauselijke legaat Pierre de Castelnau, die op 13 januari 1208 vermoord werd tijdens zijn predikingstocht tegen de katharen in de Languedoc, wat de onmiddellijke aanleiding was voor de kruistocht van 1209 tot 1218 onder de leiding van aartsabt Arnaud Amaury en Simon de Montfort.

Fontfoide Fontfroide

Tijdens de 12de en 13de eeuw was de abdij op het hoogtepunt van haar macht en werden er heel wat uitbreidingswerken uitgevoerd, zoals de bouw van de conventgebouwen, de kloosterkerk, het klooster, de kapittelzaal, het refectorium en het dormitorium.

Tijdens de 14de eeuw volgt een periode van verval. Tijdens het Grote Schisma begaat de abt de fatale vergissing om de antipaus van Avignon te erkennen en zich dus af te keren van Rome. De bezittingen van de abdij worden onder sekwester geplaatst met alle gevolgen van dien. In 1476 wordt Fontfroide onder concordaat geplaatst en zal drie eeuwen later, in 1764, haar abbatiaal statuut verliezen.

Bij het begin van de Franse Revolutie waren er nog amper zeven religieuzen. In 1791 werd de site verkocht aan het armenhospitaal van Narbonne als nationaal goed.

Op het einde van de 19de eeuw kende Fontfroide een korte monastieke heropleving met de installatie van enkele monniken, die echter al gauw opnieuw verdreven werden. Vanaf dan trad het verval in tot in 1908 de invloedrijke en gefortuneerde familie Fayet d'Andoque de site opkocht en begon te restaureren met het resultaat dat we vandaag kunnen bewonderen. Fontfroide is nog altijd in het bezit van dezelfde familie.

Fontfroide Fontfroide

Beschrijving van de site

Het geleid bezoek begint aan de grote toegangspoort die leidt naar het renaissanceverblijf van de novicen dat nu nog sporadisch gebruikt wordt om gasten te herbergen. Hier bevinden zich ook de privévertrekken van de eigenaars. Opvallend zijn nog de mooi bewaarde galerijen met kruisgewelven en monumentale haarden. Tijdens het bezoek aan dit gedeelte passeer je ook de monumentale traphal die naar de bovenverdiepingen leidt. Opvallend is de luxe die het geheel uitstraalt.

Fontfroide Fontfroide

Vervolgens komt men in het oude 12de-eeuwse klooster met zijn prachtig bewaarde kloostergang met kruisgewelven en de mooie kloostertuin met waterput. Hier heb je ook een mooi zicht op de toren van de abdijkerk. De kloostergang geeft uit op de sobere cisterciënzer kloosterkerk, waarvan het 13de-eeuwse transept 27 meter lang is en het koor erg mooie kruisgewelven heeft. In de oostelijke façade is er een groot portaal waarlangs de wereldlijke autoriteiten, zoals de burggraven van Narbonne, de kerk konden betreden. Opvallend zijn hier ook de indrukwekkende kleurrijke glasramen en rosassen.

Fontfroide Fontfroide

Het bezoek wordt verdergezet langs de kapittelzaal met maar liefst negen kruisgewelven die op marmeren zuilen rusten. Hier gebeurde de taakverdeling van de monniken en luisterden ze naar de lezingen uit hun orderegel. Via een trap bereik je vervolgens de bovengalerijen die langs het dak lopen en vanwaar je een goed overzicht hebt over het oude klooster en de kerk. Uiteindelijk kom je in het dormitorium dat bijzonder goed bewaard is gebleven.

FontfroideTerug buiten kom je vervolgens in de prachtige rozentuin achter de abdijkerk, die met meer dan 3.000 rozenstruiken de grootste en bekendste van Zuid-Frankrijk is. De tuin heeft trouwens al meerdere internationale prijzen weggekaapt.

Tijdens het toeristisch seizoen worden in Fontfroide heel wat klassieke concerten georganiseerd die in de regio een bijzonder goede reputatie genieten.

 

Tekst & foto's: Michel Gybels
Bron: Guide de l'Abbaye de Fontfroide

Vorige | Overzicht | Volgende