Fontcalvy (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

FontcalvyOp het grondgebied van de gemeente Ouveillan, op 25 km ten zuidwesten van Béziers en 15 km ten noorden van Narbonne, staat, op 3 km ten zuidoosten van Ouveillan en 4 km ten noorden van Cuxac d’Aude, de grote tiendenschuur van Fontcalvy die, via een zijweg van de D13, goed bereikbaar is.

De buitenkant is vrij toegankelijk maar het interieur kan alleen bezocht worden als er concerten of culturele evenementen plaatsvinden.

Historische situering

In 1097 maakt een zekere Guilhem Peire de Comson, heer van Ouveillan, zich klaar om op kruistocht te vertrekken naar het Heilig Land. Vóór zijn vertrek schenkt hij een deel van zijn gronden in Ouveillan aan de benedictijner abdij van Sainte-Marie van Fontfroide. In het begin van de 12de eeuw bouwen de monniken er een kleine schuur. In 1146 sluit Fontfroide zich aan de bij de cisterciënzer orde van Cîteaux.

In 1203 kopen de cisterciënzers meer grond in Ouveillan van de hospitaalridders, die de plaats toen in hun bezit hadden. In 1287 voldoet de kleine schuur niet meer aan de behoeften van de abdij en beslist de abt van Fontfroide om de schuur uit te bouwen tot een groot versterkt gebouw dat in 1315 wordt afgewerkt. Het is dan een van de 24 tiendenschuren die onder Fontfroide ressorteren.

Fontcalvy Fontcalvy
 

Gedurende de 14de en 15de eeuw kent Fontcalvy een enorme bloei en expansie ondanks de aanhoudende problemen die in de streek veroorzaakt worden door de troepen van de aartsbisschop en de burggraven van Narbonne. In 1595 wordt het bestuur over Fontcalvy door de cisterciënzers van Fontfroide toevertrouwd aan een zekere Alexandre de Frégoze.

FontcalvyTijdens de Franse Revolutie, in 1792, wordt de schuur als nationaal goed verkocht aan enkele families die er landbouwactiviteiten uitoefenen, maar in de loop van de 19de eeuw wordt de site verlaten en zet het verval in.

Pas in 1977 koopt de gemeente van Ouveillan de ruïne van de erfgenamen en begint de restauratie die in 1983 wordt voltooid met de inschrijving van Fontcalvy op de lijst van de Historische Monumenten van Frankrijk.

 Tijdens de zomermaanden wordt de tiendenschuur gebruikt voor concerten in het kader van het prestigieuze Festival de Fontcalvy en van het festival Les Troubadours chantent l’Art Roman en Languedoc.

Tekst en foto’s: Michel Gybels
Bron: infobrochure La Grange de Fontcalvy - Ouveillan

Vorige | Overzicht | Volgende