Durfort (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

De ruïnes van de 11de-eeuwse burcht van Durfort zijn gelegen langs de D212 op een zestiental kilometer van Lagrasse en een vijftal kilometer van het kasteel van Termes.

Tijdens de rit over de kronkelende D212 vanuit Lagrasse, ontdek je de overweldigende natuurpracht van het hart van de Corbières, een regio waar tijdens de Albigenzische kruistocht zwaar strijd werd geleverd tegen de Franse bezetter. Na een zestiental kilometer bemerk je aan de linkerkant van de weg, verscholen in het groen, de ruïnes van Durfort, een belangrijke militaire voorpost van het vlakbij gelegen Termes.

Durfort Durfort

Historische situering

Het kasteel van Durfort wordt voor de eerste keer vermeld in een akte van 1093, waarin de adellijke familie Durfort de abdij van Saint-Martin des Puits teruggeeft aan het monasterium van Lagrasse. Op dat moment waren de Durforts een van de machtigste families uit de regio. Hun afstammelingen droegen de naam zelfs verder uit tot in de Quercy, de Agenais en Anjou.

In het begin van de 12de eeuw onderwierpen de Durforts zich aan het gezag van burggraaf Bernat-Aton van Carcassonne, om zich daarna te onderwerpen aan de heren van Termes. Uiteindelijk werden de families van Durfort en Termes in 1163 vazallen van burggraaf Raimon Trencavel van Carcassonne. Tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen werd de familie Durfort uit al haar rechten ontzet omwille van haar steun aan Raimon de Termes tijdens de belegering van diens kasteel door de kruisvaarders van Simon de Montfort in 1210. Pas in 1256 konden de Durforts hun kasteel terug in bezit nemen nadat ze zich hadden onderworpen aan de Franse koning. In de loop van de 17de eeuw werd de burcht grondig uitgebreid, ze werd nog bewoond tot het einde van de 18de eeuw.

Durfort Durfort

Het kasteel is gebouwd op een langwerpige rotsgraat van ongeveer 90 meter lang op 15 meter breed. Langs drie kanten is de burcht omgeven door diepe ravijnen boven de rivier Orbieu, die op deze manier voor een natuurlijke defensie zorgen. Buiten de castrale kapel zijn er vrijwel geen overblijfselen meer van het oorspronkelijke kasteel uit de 11de eeuw. De resten die er te zien zijn dateren uit de 17de eeuw maar zijn niettemin erg indrukwekkend. Blikvanger op de site is het grote logis seigneurial, de woonplaats van de kasteelheer, gedeeltelijk nog overwelfd met kruisgewelven, die aan de oostkant uitgeeft op een grote binnenkoer. Dit geheel was destijds volledig omwald met een versterkte muur die geschraagd werd door indrukwekkende steunberen. In het uiterste oosten van de rotsgraat staan nog de resten van de kerk Saint-Etienne de Durfort die dateert uit 1115 en tot in 1802 de dorpskerk was. Het portaal is versierd met zeldzame Lombardische omlijstingen.

Volgens een plaatselijke overlevering zou het kasteel van Durfort in verbinding gestaan hebben met het kasteel van Termes via een onderaardse gang. Archeologisch onderzoek heeft dit echter niet kunnen bevestigen.

Het huidige Durfort is een piepklein gehucht dat bestaat uit slechts enkele huizen aan weerszijden van de D212. De castrale site ligt op privéterrein en is eigendom van de familie Ouradou die het huis bewoont aan het begin van het pad dat naar de site leidt (aan de linkerkant van de weg als je van Lagrasse komt).

Durfort Durfort

Als je de site wil bezoeken moet je daarvoor de toelating vragen aan de eigenaar, die daar trouwens geen enkel probleem van maakt. Het bezoek aan de site is wel op eigen verantwoordelijkheid. Loop zeker niet zomaar het terrein en het pad naar de site op, want er lopen twee vervaarlijk uitziende waakhonden los die voor problemen zouden kunnen zorgen!

Het pad dat begint naast het huis van de eigenaar leidt naar de site. Eens daar aangekomen is het nog een serieuze opgave om je door de overwoekerende natuur een weg te banen naar de ruïne. De site zelf betreden is niet zonder gevaar vermits er tal van diepe kuilen en oneffenheden zijn, waardoor je constant moet uitkijken en op je hoede zijn voor valpartijen die hier serieuze gevolgen kunnen hebben. De begroeiing is hier dikwijls zo dicht dat we bij ons bezoek meerdere keren rechtsomkeer moesten maken. Ook het oude kerkje van Saint-Etienne was onbereikbaar.

Het kasteel van Durfort was ten tijde van de Albigenzische kruistocht van bijzonder groot strategisch belang als voorpost van de grote burcht van Termes en de site is op historisch vlak dan ook erg waardevol. Jammer dat het geheel thans gewoon aan zijn lot wordt overgelaten....

Tekst en foto's: Michel Gybels
Bron: Guide des Pays Cathares - Outre Terre

Vorige | Overzicht | Volgende