Caunes-Minervois (Aude)

Vorige | Overzicht | Volgende

Caunes-MinervoisCaunes-Minervois ligt aan de voet van de Montagne Noire, bij het begin van de gorges de l’Argent-Double, op 18 km van Carcassonne.

De oude dorpskern telt heel wat mooie en goed bewaarde huizen uit de gotiek en de renaissance, opgetrokken rond de in de 8ste eeuw gestichte abdij.

Caunes-Minervois is vlot bereikbaar vanuit Carcassonne via de D620. Je kan de wagen parkeren op een grote gratis parking bij het binnenrijden van Caunes. Het is aangewezen het dorp te voet te bezoeken.

Geschiedenis

De benediktijner abdij van Caunes-Minervois werd gesticht in 780. Van de 9de tot de 11de eeuw kregen de abten belangrijke schenkingen, waardoor de abdij zeer welgesteld en invloedrijk werd. Tijdens de Albigenzische kruistochten werd het patrimonium van de abdij nog aanzienlijk uitgebreid met goederen die door het kruisleger waren in beslag genomen.

Caunes-MinervoisIn 1227 werd, op bevel van de aartsbisschop van Narbonne, de kathaarse bisschop van Carcassonne, Pèire Isarn, publiekelijk verbrand op het plein voor de abdij.

Van de 14de tot het einde van de 17de eeuw verloor de abdij steeds meer aan invloed en ging het aantal monniken gestaag achteruit. In 1590 maakte de hertog van Joyeuse zich meester van Caunes-Minervois en liet de stadsmuren afbreken.

Op het einde van de 17de eeuw werd de abdij, op dat ogenblik niet veel meer dan een ruïne, overgenomen door de Congregatie van Saint-Maur die in 1696 startte met de restauratie.

Het paleis van de abten werd in de 17de eeuw volledig heringericht door de rijke abt Jean d'Alibert, die van adellijke afkomst was. Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij nationaal bezit, met uitzondering van de abdijkerk die werd omgevormd tot parochiekerk.

Bezoek

Enkele jaren geleden werden ingrijpende restauratiewerken uitgevoerd aan de abdijgebouwen die voornamelijk uit 17de eeuw dateren. De grote binnenkoer werd grondig onder handen genomen. Via enkele trappen kun je afdalen tot bij de grondvesten van de oude romaanse abdij. Die ruimten worden nu gebruikt voor tentoonstellingen. Vanuit de imposante abdijkerk Saint-Pierre en Saint-Paul vertrekt er een smalle gang die, via enkele trappen, naar de oude romaanse crypte leidt, waar jammer genoeg niet veel meer van overblijft. Ook het vroegere verblijf van de monniken, dat je bereikt via de kerk, en enkele grote zalen op de bovenverdiepingen worden tegenwoordig gebruikt voor kunsttentoonstellingen.

De absolute blikvanger is evenwel de achterkant van de abdij, waar je een mooi uitzicht hebt op de massieve romaanse klokkentoren en de prachtig bewaarde absis. Er is een klein openluchttheater waar in het zomerseizoen culturele evenementen plaatsvinden en je kan er verpozen in de prachtig aangelegde tuin onder de wijnranken.

Reken voor een bezoek aan de abdij ruim anderhalf uur. Er is een ticketshop waar ook boeken, cd’s en dvd’s te koop zijn en waar je terecht kunt voor toeristische info. In het dorp zijn er enkele restaurants en drankgelegenheden.

Caunes-Minervois Caunes-Minervois

Tekst en foto's: Michel Gybels (uitgezonderd foto 1: www.communes.com)
Bron: Guide des Pays Cathares - Outre Terre / Infobrochure abdij van Caunes-Minervois

Vorige | Overzicht | Volgende