Tourtouse (Ariège)

Vorige | Overzicht | Volgende

Tourtouse is een klein dorp in de Volvestre dat zijn middeleeuwse versterkte dorpskern heeft bewaard. Vanuit Saint-Girons volg je de D627 tot Montardit. Daar sla je linksaf naar de D303, die via Lasserre naar Tourtouse leidt.

TourtouseGeschiedenis

De eerste vermelding van Tourtouse (Tortoz) staat in een bul van paus Celestinus III van 15 september 1195, gericht aan bisschop Laurentius van de Couserans, waarbij de paus het bisdom onder zijn bescherming plaatst. Tourtouse behoort vanaf dan tot een bisschoppelijke seigneurie die, naast Saint-Lizier, een groot deel van de vallei van de Lens omvat. Naast de burcht stond er toen ook al een kerk en een molen.

De burcht werd gebouwd op een rotsheuvel in een meander van de Lens. Die meander werd in het zuid-oosten afgesloten door een gracht met een ophaalbrug, zoals blijkt uit de resten van pijlers en metselwerk. Verder resten er nog sporen van de omwalling en een imposante donjon. De toegang tot de donjon lag op de eerste verdieping, er werd een wegneembare trap gebruikt, wat niet ongebruikelijk was bij dergelijke ‘romaanse’ torens. De huidige poort dateert uit een latere periode.

De kasteelheer was een vazal van de bisschop van de Couserans, en gedurende lange tijd afkomstig uit de belangrijke adellijke familie van Tersac-Gensac. In 1256 betoonde bisschop Nicolas leenhulde voor zijn seigneurie aan de graaf van Toulouse, Alphonse de Poitiers. Na de dood van de graaf werd Tourtouse, zoals het hele graafschap Toulouse, toegevoegd aan het Franse kroondomein.

In juli 1569, tijdens de godsdienstoorlogen, werd de Volvestre verwoest door plunderende groepen hugenoten. Waarschijnlijk werd ook Tourtouse bezet, geplunderd en zijn kerk in brand gestoken, zoals vandaag nog te zien is op een retabel in de kerk.

Tourtouse

De heropbouw is voornamelijk te danken aan Bruno de Ruade, die in 1621 benoemd werd tot bisschop van de Couserans (1622-1645), maar in conflict kwam met zijn kanunniken in Saint-Lizier en zich vervolgens in Tourtouse vestigde.

TourtouseHij liet er een nieuwe ruime woning bouwen, onderaan de heuvel, die hij liet inrichten met dure meubelen en snuisterijen, en waar hij een luxueus bestaan leidde. Op de plaats van de oude castrale kapel liet hij een nieuwe kerk bouwen. Ernstig ziek, nam hij ontslag als bisschop in 1642 en trok zich terug in een klooster in Toulouse, waar hij in 1645 overleed.

Van de middeleeuwse burcht, die momenteel gerestaureerd wordt, resten nog stukken van de omwalling met schietgaten, enkele kantelen en een crypte. Blikvanger is hier de achthoekige donjon die vrijwel intact werd bewaard en indrukwekkend boven het landschap uitrijst. Hij domineert de voormalige binnenkoer van de burcht, nu een openbaar park. Ook de donjon wordt gerestaureerd en is (nog) niet toegankelijk.

De oude stadspoort is, samen met een deel van de omwalling, eveneens goed bewaard gebleven. Recent archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat ze dateert uit de 12de-13de eeuw. Er werd ook keramiek uit de 11de eeuw teruggevonden.

In mei 2010 werd Tourtouse geklasseerd door Monuments Historiques de France.

Tekst en foto’s: Michel Gybels
Bron: Charles Miramont, Tourtouse l'épiscopale - www.volvestre-patrimoine.info

Vorige | Overzicht | Volgende