Roquefort-les-Cascades (Ariège)

Vorige | Overzicht | Volgende

Roquefort-les-Cascades Als je vanuit Lavelanet de D10 neemt richting Foix, via het Massief van de Plantaurel, bereik je na twaalf kilometer langs een mooie bergroute het dorpje Roquefort-les- Cascades. Je kunt er een bezoekje brengen aan de watervallen die gelegen zijn in een prachtig natuurdecor. Volg je daarna verder de D10 richting Foix, dan bemerk je na een tweetal kilometer aan de rechterkant van de weg een kleine dorpskerk. Daar parkeer je de wagen en volg je, vanaf de weide achter de kerk, een pad dat slingerend naar boven leidt tot aan de ruïnes van de burcht. Roquefort-les-Cascades

De site

De burcht van Roquefort-les-Cascades wordt voor de eerste keer in de geschiedenis vermeld in een feodale akte van 27 november 1160, waarin kasteelheer Peire van Dun zich feodaal onderwerpt aan de graaf van Foix voor de burchten van Laroque d'Olmes en Roquefort-les-Cascades. Na de val van Montségur in 1244 wordt de seigneurie van Mirepoix afgescheiden van het graafschap Foix en aangehecht aan de provincie van de Languedoc.

In 1390 wordt de burcht van Roquefort-les-Cascades opgenomen in het feodaal verdrag van Mirepoix, gesloten tussen koning Karel VI van Frankrijk en Roger Bernat de Lévis (oorkonden van 23 januari en 14 maart 1390), en komt zo in bezit van de Franse kroon. In 1500 doet Jean de Lévis van Mirepoix een poging om de burcht terug in zijn bezit te krijgen, maar stoot daarbij op de weigering van koning Lodewijk XII van Frankrijk.

Vanaf 1593, jaar waarin het domein uiteindelijk toch wordt teruggegeven aan Catherine de Lévis-Mirepoix, naar aanleiding van haar huwelijk met Gabriel de Léran, komt Roquefort-les-Cascades in bezit van de adellijke familie van Léran.

Het kasteel, gelegen op een bijzonder strategische plaats op de historische grens tussen het graafschap Foix, de heerlijkheid Mirepoix en de gebieden van het nabijgelegen Roquefixade, was van groot militair belang in de regio. De burcht van Roquefort-les-Cascades was tot aan de Franse Revolutie bewoond. De laatste kasteelheer was een zekere Jean-Baptiste Marquié de Crussol.

Roquefort-les-Cascades Roquefort-les-Cascades

Beschrijving van de site

Om de hooggelegen burchtruïne te bereiken volg je, vanaf de weide achter de kerk, een pad dat begint tussen een reeks populieren en dan naar links loopt. Na verloop van tijd wordt de begroeiing dichter en kom je bij een kruising. Hier volg je het pad rechts steil naar boven. Als je de eerste voorfortificaties ziet, ben je zeker dat je op de goede weg bent.

Je passeert vervolgens de resten van een kleine opslagplaats, uitgehouwen in de rotsen, en klimt dan verder naar boven via een slingerend pad dat de contouren van de berg volgt. Eens boven bemerk je een imposante omwalling van ruim 180 meter lengte, die zowat de ganse site omsluit. Als je die omwalling blijft volgen, bereik je uiteindelijk de resten van een grote donjon waar je, via een bres in de muur, in het corps de logis komt. Daar heb je een mooi overzicht over de ganse site en merk je tegelijk de grootsheid ervan op. Vanop de ruïnes van de hoektorens heb je een schitterend uitzicht over de weidse omgeving en kan je bij helder weer zelfs de burcht van Roquefixade zien liggen.

Roquefort-les-Cascades Roquefort-les-Cascades

Iedereen die beschikt over een goede fysieke conditie kan de klim naar boven probleemloos doen. De weg naar de site is nergens gevaarlijk maar wel op bepaalde plaatsen erg steil. De site zelf ligt op een langgerekt plateau en is makkelijk en zonder gevaar toegankelijk.

Reken voor een bezoek op minimum twee uur en hou er rekening mee dat je nergens in de buurt iets kan eten of drinken, ook niet in het dorp van Roquefort-les-Cascades. De dichtstbijgelegen drank- of eetgelegenheden zijn in Lavelanet of in Foix.

Roquefort-les-Cascades Roquefort-les-Cascades

Tekst en foto's: Michel Gybels
Met dank aan Yves Krettly voor het ter beschikking stellen van zijn archeologisch onderzoeksrapport over deze site.

Vorige | Overzicht | Volgende