Quérigut (Ariège)

Vorige | Overzicht | Volgende

De restanten van de feodale burcht van Quérigut liggen op 70 km  ten zuid-westen van Carcassonne, op 25 km van Font-Romeu en op 25 km ten zuid-oosten van Quillan en zijn via de D118 vanuit Axat en vervolgens de D316 vlot bereikbaar.

Quérigut ligt op 1200 meter hoogte en op 4 km van de oude middeleeuwse grens met Aragon. Daardoor was de burcht in de middeleeuwen van groot strategisch belang.

Quérigut

Historische situering

De ruïne van de feodale burcht van Quérigut ligt op een rotskam die boven het dorp uitrijst en is reeds van ver te zien. Wat nu nog rest is alleen de donjon, destijds was de burcht aanzienlijk groter. Ze had voornamelijk een militaire functie en er was een klein garnizoen gelegerd.

Quérigut Quérigut

Reeds in de 6de eeuw is in Quérigut sprake van een versterkt Visigotisch bastion. In de loop van de 11de eeuw wordt er een eerste burcht gebouwd op de rotskam boven het castrum. Omstreeks 1206 bezitten de burggraven van Alion tal van eigendommen in de Couserans, waaronder ook Quérigut, maar in 1208 worden hun bezittingen geconfisqueerd ten gunste van graaf Raimon-Roger van Foix die op zijn beurt vazal is van de koning van Aragon.Tijdens de Albigenzische Kruistocht in 1209 scharen Bernat d’Alion en zijn broer Arnaut d’Usson zich aan de zijde van de kruisvaarders om zo hun eigendommen en landerijen te kunnen behouden en in 1226 betoont Bernat d’Alion leenhulde aan koning Lodewijk VIII van Frankrijk. In 1235 huwt hij Esclarmonde, zuster van graaf Roger-Bernat II van Foix. Omstreeks 1240 wordt Esclarmonde bonne femme en wordt de familie Alion voortaan beschouwd als ketters. In 1244 proberen Bernat d’Alion en zijn broer vruchteloos Montségur te bereiken om daar onderdak te vinden maar ze worden opgepakt door de Inquisitie. In 1258 wordt Bernat d’Alion wegens ketterij publiekelijk verbrand in Perpignan.

In 1303 betoont graaf Gaston I van Foix leenhulde aan koning Jaume II van Mallorca, onder meer voor de Donezan en Quérigut. Omstreeks 1335 behoort het gebied toe aan Bernat de So, heer van Millas. Vanaf 1450 tot 1525 is de burcht van Quérigut meermaals het toneel van de strijd tussen de Fransen en de Spanjaarden en tussen 1559 en 1598 verschuilen tal van hugenoten (calvinistische protestanten) zich in Quérigut tijdens de godsdienstoorlogen. In 1654 wordt de burcht uiteindelijk door de Spanjaarden in brand gestoken en niet meer terug opgebouwd waarna het definitieve verval intreedt.

Quérigut Quérigut

Bezoek

De burchtruïne van Quérigut is heel makkelijk bereikbaar. Zodra je het dorp binnenrijdt parkeer je de wagen op de parking bij het plaatselijk postkantoor en daar recht tegenover zie je de site liggen die bereikbaar is via een goed aangelegd wandelpad dat overgaat in een metalen trap en een loopbrug die naar de burcht leiden. Eens boven heb je een mooi uitzicht over de wijde omgeving en de bergen en zie je in de rotswanden nog resten van schietgaten en sporen van uitsparingen waarin destijds vloerbalken rustten.

Reken voor een bezoek een klein half uur. In de omgeving kan je ook nog de grote feodale burcht van Usson bezoeken (op vijf kilometer van Quérigut).

In het dorp is er een klein hotel-restaurant waar je kunt verpozen.

Quérigut Quérigut

Tekst: Michel Gybels
Foto's:
• (1): Aroche (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
• (2-7): © Rudy Broos
Bron: Infobrochure Le Patrimoine au Pays de Donezan

Vorige | Overzicht | Volgende