Péreille (Ariège)

Vorige | Overzicht | Volgende

Het dorp Péreille, waar zich de resten bevinden van de gelijknamige feodale burcht, ligt op een twintigtal kilometer ten oosten van Foix en vier kilometer ten westen van Lavelanet. Vanuit Lavelanet neem je de D10 tot Raissac en dan links de D310 die je naar Péreille brengt.

Péreille

Historische situering

Van deze site blijft niet zoveel over maar dat belet niet dat de plaats van groot historisch belang is. Het was immers Raimon, heer van Péreilha (Péreille) die in het begin van de 13de eeuw, op vraag van de kathaarse gemeenschap van Mirepoix, het castrum van Montségur heropbouwde.

De eerste vermelding van de familie Péreilha dateert uit 1065 in een akte waaruit blijkt dat zij toen ook de burcht van Roquefixade bezat. In 1120 wordt het kasteel van Péreilha genoemd in een akte van leenhulde van graaf Roger III van Foix en in 1168 wordt de burcht door de graaf van Toulouse geschonken aan Cécile, dochter van burggraaf Trencavel van Béziers.

Omstreeks 1170 wordt Raimon de Péreilha geboren. In 1205 huwt hij in Roquefixade met Corba Hunaut de Lanta die hem vijf kinderen zal schenken. In 1228 huwt zijn tweede dochter Philippa met Pèire-Roger de Mirepoix, co-seigneur en militaire bevelhebber van Montségur, die samen met zijn schoonvader tien maanden lang zal standhouden tegen het leger van de seneschalk van Carcassonne. Zijn jongste dochter Esclarmonde zal, samen met haar moeder, als bonne femme verbrand worden op de grote brandstapel na de val van Montségur in maart 1244.

Péreille Péreille

Péreilha komt dan in handen van de Fransen die er een klein garnizoen legeren. Daarna wordt de site lang niet meer gedocumenteerd.

Door het huwelijk van Cathérine de Levis-Mirepoix met Gabriel de Léran in 1593, komt Péreille uiteindelijk in bezit van de adellijke familie van Léran om daarna in de nevelen van de geschiedenis te verdwijnen.

Het eerste archeologisch onderzoek dateert uit 1947, toen de fundering van een waterciterne en resten van de omwalling werden blootgelegd.

Bezoek

De schaarse resten van de feodale burcht liggen op een rotsrichel boven Péreille en zijn bereikbaar via een pad dat vanuit het dorp (volg het bord Tour de Péreille) slingerend naar omhoog leidt. Het pad loopt dood op een klein plateau waar zich ooit het castrum bevond. Hier zie je een steile rotswand met daar bovenop nog een plateau waarop zich de resten van de burcht bevinden. Dat plateau is evenwel heel moeilijk bereikbaar zonder speciale uitrusting en de beklimming van de rotswand is zelfs gevaarlijk.

Péreille Péreille

Van de burcht zelf rest niets meer. Enkel een stuk van de omwalling is nog overgebleven. Het betreft hier een vrij kleine site van veertien op tien meter, volgens het archeologisch onderzoek dat er eind jaren negentig van vorige eeuw plaatsvond.

In het dorp kan je de buitenkant van de mooie Romaanse Saint-Vincentkerk bezichtigen. Het interieur is alleen toegankelijk met een geleid bezoek.

Péreille Péreille

Tekst: Michel Gybels
Foto's:
• (1-3) (6-7): Michel Gybels
• (4-5): Pays des Pyrénées Cathares
Bron: Infobrochure Office de Tourisme de Mirepoix

Vorige | Overzicht | Volgende