Chunaut (Ariège)

Vorige | Overzicht | Volgende

De site van Chunaut is vlot bereikbaar vanuit Saint-Girons via de D618 die je in zuidelijke richting moet volgen tot Lacourt. Een kleinere weg leidt van daar naar Chunaut. De toren is duidelijk te zien in het landschap en via een korte wandeling door een weide goed bereikbaar.

Chunaut Chunaut

Historische situering

Het kasteel van Chunaut, dat de residentie werd van de adellijke heren van de Couserans, bewaakte in de 12de en 13de eeuw de vallei die uitloopt in de gorges de Ribauto. Het kasteel en de Couserans waren in die tijd in het bezit van de machtige graven van Comminges. Dodon, ook Bernat IV genoemd, graaf van Comminges, legateerde de Couserans aan zijn tweede zoon Roger, waardoor die omstreeks 1180 de eerste burggraaf van de Couserans werd.

In plaats van zich te vestigen in het moeilijk verdedigbare Saint-Girons, koos Roger voor een hoog gelegen en goed verdedigbaar plateau waar hij zijn woonkasteel bouwde. De leden van zijn hofhouding vestigden zich in een castrum aan de voet van de burcht, aan de oevers van de Salat, waaruit later het dorp Lacourt ontstond.

Chunaut Chunaut

De burcht kreeg de naam ‘Chunaut’, wat in de streektaal ‘daarboven’ betekent (cfr. het Franse là-haut), en bewaakte en verdedigde de vallei. Wanneer er onheil dreigde kon de bevolking veilig schuilen in het castrum.

Chunaut bleef in gebruik tot in de 18de eeuw, alhoewel de site in de loop der jaren meermaals werd belegerd, ingenomen, teruggegeven, ontmanteld en herbouwd. Daarna werd de site verlaten en trad het verval in.

Chunaut Chunaut

Bezoek

Van het castrum en de burcht rest nog alleen een vrij grote verdedigingstoren. Die toren was oorspronkelijk ongeveer 20 meter hoog maar de kantelen en de bovenste verdieping zijn in 1900 ingestort waardoor de toren nu nog slechts 13 meter meet. De muren aan de basis, gebouwd in ijzerhoudende steen, vandaar de roestkleur, zijn ongeveer 1,25m dik. De site telde oorspronkelijk meerdere omwallingen, maar die zijn in de loop der jaren verdwenen en de schaarse resten overwoekerd door de natuur. De belangrijkste omwalling omsloot een oppervlakte van ruim 300 m² en is vandaag een met gras begroeid platform. De oorspronkelijke toegang tot het kasteel lag ten oosten van de site aan de overkant van de Salat. De toren van Chunaut werd opgetrokken in droge steen, een bouwwijze waarbij geen voegmiddel gebruikt wordt, en werd enkele jaren hier en daar wat hersteld om verder verval te voorkomen.

Vanop de site, die op een hoogte van 550m ligt, heb je een mooi uitzicht op de vallei van de Salat in de richting van Saint-Girons. Reken voor een bezoek op een flink half uur.

Chunaut Chunaut

Tekst: Michel Gybels
Foto's: Guido Coppens
Bron: Adelin Moulis, L'Ariège et ses châteaux féodaux, Editions Résonances, Tarascon-sur-Ariège, 1979.

Vorige | Overzicht | Volgende